Mnohé restaurace zdražují ve velkém a zákazníci se nestačí divit. Pro řadu z nich už jsou ceny některých podniků přes čáru.
Upozorňujeme čtenáře, že následující text a komentář je publicistickým článkem, který obsahuje soukromý názor autora
Zdražování pociťují Češi na vlastní kůži již řadu měsíců. Kromě mnohokrát omílaných potravinách inflace výrazně zasáhla i další oblasti včetně služeb. Není tak žádným velkým překvapením, že ceny v hospodách a restauracích šly nahoru. To, na jak výrazné zvýšení cen si někteří provozovatelé troufli, už ale mnohé překvapí. Zdá se tak, že nenažranost některých prodejců nezná hranic. Mnozí evidentně svými cenovkami lidem vzkazují jednoduchou zprávu: Vítejte v nové době drahoty.
Oběd v restauraci se stává nedostupným luxusem
Jak totiž informovaly Události247, mnozí restauratéři si za něj již před několika měsíci neváhali říct i částku okolo 200 korun. Najdou se však také podniky, kde si návštěvníci připlatí i daleko víc. Příkladem je bufet v pražském Karlíně, který navštívili redaktoři webu PrahaIN. Ti se při pohledu na tamní ceny nestačili divit. Například za obyčejný bochník chleba si v bufetu říkají 138 korun. Za grilované kuře zde pak chtějí neuvěřitelných 628 korun. To přitom v jiných pražských restauracích stojí obvykle okolo 350 až 440 korun, dodává server PrahaIN.
Ceny se pak zvedly také v hospodách, a to zejména u piva. Zde navíc zdražování nejspíš není ještě u konce. Jak informovaly Události247, například Plzeňský Prazdroj plánuje od října své produkty zdražit o téměř 6 procent. Další zvyšování cen pak může nastat od nového roku. Důvodem je chystané zvýšení DPH na točené pivo, které by mělo být podle vládních plánů místo 10 procenty nově zdaněno 21 procenty, píše web Deník.
Zákazníci na vysoké ceny reagují po svém
Mnozí z nich například své návštěvy stravovacích zařízení výrazně omezili a chodí do nich jen sporadicky. Jiní své útraty snižují tím, že si objednávají méně jídla. „Dříve jsme s manželkou a dcerou chodili na pizzu a každý jsme si dali jednu. Teď si sice zajdeme posedět, ale dáme si jednu dohromady,“ řekl pro web iDnes Miroslav Beneš z Průhonic u Prahy.
Výjimkou nejsou ani situace, kdy se lidé namísto kompletního menu sestávajícího z polévky, hlavního chodu a pití spokojí třeba jen s částí. Tento trend ostatně potvrdil i majitel restaurace na Olomoucku František Facek. „Je znát, že lidé i u nás šetří, chodí stále, ale dají si jen jídlo, neobjednají si pití,“ uvedl pro web iDnes.