Ceny jídel v restauracích se neustále zvyšují. Zajít si tam třeba s rodinou na oběd si tak bude moci dovolit čím dál méně lidí.
Když už si tedy do restaurace vyrazí, očekávají za své peníze kvalitu. Ne v každém podniku je to však samozřejmost. Na Událostech247 jsme psali například o tom, že kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce nechali uzavřít bistro v Sokolově, protože majitel zákazníkům nezajistil přístup k teplé a tekoucí vodě. Potíže byly i s plísněmi v lednicích a se záchodem.
Nejvíce se ceny zvedají u oblíbených jídel
Už několik let také platí povinnost provozovatelů restaurací, jídelen a kantýn informovat zákazníky o alergenech, které se mohou v nabízených pokrmech objevit. Víte od nás, že mezi nejčastější nedostatky patří to, že informace o alergenních složkách byla sice viditelně umístěna, ale alergenní složky nebyly vztaženy ke konkrétním pokrmům. Dalším prohřeškem je opomenutí povinnosti informovat o alergenních složkách u nápojů.
Kromě výše uvedeného může některé zákazníky odradit od návštěvy restaurace také neustále se zvyšující cena jídel a nápojů. Jak upozornil web Seznam Zprávy, ceny jídel v restauracích totiž už třetí rok po sobě rostou. Například pizza od loňska zdražila v průměru o 15 korun, za guláš si zákazníci připlatí okolo 11 korun. Cena hamburgeru už dokonce pokořila hranici 200 korun a blíží se spíše ke třem stovkám. Ceny stravovacích služeb meziročně rostly o 7,4 procenta.
Obědy se prodraží o desítky korun
Podle ekonoma Davida Marka restaurace minulý měsíc zdražily o 0,5 procenta a meziroční inflace zde dosahuje 7,4 procenta. Podle dat z pokladního systému Dotykačka zdražovaly restaurace, bistra i jídelny. Je to vidět třeba na poledním menu. Zatímco v roce 2019 jsme za oběd zaplatili v průměru 110 korun, letos už je to okolo 170 korun a výše. Mezi nejoblíbenější obědy Čechů patří řízek, guláš, pizza, burger a salát Caesar. Ne každý si tak už může oběd v restauraci dovolit.
Všechna z těchto obědových jídel zdražila za rok o víc než deset korun, píše dále web. Žádné z výše uvedených nestojí v průměru méně než 170 korun. Za tuto částku si je možné dopřát guláš, který ještě před covidem v roce 2019 stál v českých hospodách v průměru 111 korun. Guláš a také řízek se zároveň řadí k jídlům, která zdražila nejrychleji, a to o více než 50 procent. Dražší je také třeba pivo. Zatímco ještě loni stál půllitr Plzně mezi 50 a 60 korunami, letos štamgasti zaplatí okolo 68 korun.