Oblíbená šunka z Lidlu je jedna velká lež. Češi ji kupovali ve velkém, zjistila se o ní ale nepříjemná pravda

Čas od času se stane, že některé potraviny ve skutečnosti svým složením tak úplně neodpovídají údajům na svém obalu. To je i případ šunky prodávané v Lidlu.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

Šunka patří mezi oblíbené potraviny mnoha Čechů. Zatímco někteří nedají dopustit na klasickou vepřovou, jiní preferují spíše kuřecí či třeba krůtí. Kromě typu masa se pak liší také kvalita jednotlivých značek. Ti, jež si tuto uzeninu v poslední době koupili v řetězci Lidl, by měli vědět, že se vydávala za něco, co nebyla.

Obsah tuku je zásadní

Kromě obsahu masa je důležitým parametrem ukazujícím kvalitu výrobku také množství tuku. A právě to byl důvod, proč nedávno dostala šunka prodávaná v Lidlu označení Nejakostní potravina. Jak píše web Potraviny na pranýři, vepřová jemně uzená šunka značky Dulano s 95 procenty masa a označením XXL obsahovala více tuku, než kolik bylo uvedeno na obalu. Ve skutečnosti tak na obalu byly lživé údaje, které reálnému obsahu neodpovídaly.

Šunka, která se prodávala v Tescu a Globusu obsahovala nebezpečnou bakterii. Lidé by výrobek neměli konzumovat

iZdroj fotografie: ŠJů / Creative Commons / CC-BY-SA
Šunka Dulano se prodávala v řetězci Lidl

To však není nic proti tomu, na co kontroloři přišli dříve v letošním roce. Jak tehdy psaly Události247, řetězec Billa totiž musel ze svých prodejen stahovat Schwarzwaldskou šunku, protože zde bylo podezření na výskyt plísní. A v březnu musely supermarkety Globus a Tesco stahovat krůtí šunku kvůli možnému výskytu bakterie listerie, dodává web CNN Prima News. V obou případech mohla být konzumace šunky pro lidi potenciálně nebezpečná.

Kvalitní šunka není každá

V obchodech je na výběr mnoho druhů šunek a zvolit tu opravdu dobrou je tedy skutečně umění. Existuje ale několik parametrů, na které je dobré se zaměřit. Kromě již zmíněného obsahu masa a tuku je to také množství bílkovin, jež šunka obsahuje. Ty ukazují, kolik je v uzenině obsaženo skutečného libového masa. Dle jakosti výrobku by se pak míra bílkovin měla pohybovat od 10 do 16 procent, píše web Český rozhlas.

Koupili jste si v obchodě tuhle všemi milovanou šunku? Nechutně nám o ní lhali. Teď ale konečně vyplavala pravda na povrch

iZdroj fotografie: Pohled 111/ Creative Commons / CC-BY-SA
Šunku si s oblibou kupuje mnoho Čechů

Zároveň, kvalitní šunky by neměly obsahovat žádný lepek, jak dále uvádí server Blesk. U šunky označené nejvyšší jakostní třídou je pak rovněž zakázané, aby obsahovala jakákoli barviva, škrob, rostlinné bílkoviny a další látky, které by obsah bílkovin takto uměle navyšovaly.

Máte rádi šunku? A jakou si kupujete nejčastěji?

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články