Čas od času se stane, že některé potraviny ve skutečnosti svým složením tak úplně neodpovídají údajům na svém obalu. To je i případ šunky prodávané v Lidlu.
Šunka patří mezi oblíbené potraviny mnoha Čechů. Zatímco někteří nedají dopustit na klasickou vepřovou, jiní preferují spíše kuřecí či třeba krůtí. Kromě typu masa se pak liší také kvalita jednotlivých značek. Ti, jež si tuto uzeninu v poslední době koupili v řetězci Lidl, by měli vědět, že se vydávala za něco, co nebyla.
Obsah tuku je zásadní
Kromě obsahu masa je důležitým parametrem ukazujícím kvalitu výrobku také množství tuku. A právě to byl důvod, proč nedávno dostala šunka prodávaná v Lidlu označení Nejakostní potravina. Jak píše web Potraviny na pranýři, vepřová jemně uzená šunka značky Dulano s 95 procenty masa a označením XXL obsahovala více tuku, než kolik bylo uvedeno na obalu. Ve skutečnosti tak na obalu byly lživé údaje, které reálnému obsahu neodpovídaly.
To však není nic proti tomu, na co kontroloři přišli dříve v letošním roce. Jak tehdy psaly Události247, řetězec Billa totiž musel ze svých prodejen stahovat Schwarzwaldskou šunku, protože zde bylo podezření na výskyt plísní. A v březnu musely supermarkety Globus a Tesco stahovat krůtí šunku kvůli možnému výskytu bakterie listerie, dodává web CNN Prima News. V obou případech mohla být konzumace šunky pro lidi potenciálně nebezpečná.
Kvalitní šunka není každá
V obchodech je na výběr mnoho druhů šunek a zvolit tu opravdu dobrou je tedy skutečně umění. Existuje ale několik parametrů, na které je dobré se zaměřit. Kromě již zmíněného obsahu masa a tuku je to také množství bílkovin, jež šunka obsahuje. Ty ukazují, kolik je v uzenině obsaženo skutečného libového masa. Dle jakosti výrobku by se pak míra bílkovin měla pohybovat od 10 do 16 procent, píše web Český rozhlas.
Zároveň, kvalitní šunky by neměly obsahovat žádný lepek, jak dále uvádí server Blesk. U šunky označené nejvyšší jakostní třídou je pak rovněž zakázané, aby obsahovala jakákoli barviva, škrob, rostlinné bílkoviny a další látky, které by obsah bílkovin takto uměle navyšovaly.