Střevní potíže, horečky i bolesti břicha. To vše by lidem mohla způsobit konzumace tohoto závadného masa.
Bakterie v mase, jako je třeba Salmonella, jsou častým problémem zejména v letních měsících. Díky vysokým venkovním teplotám se maso snadno kazí a bakterie se rychle šíří. Bohužel, výskyt škodlivých bakterií v masných produktech zdaleka není problémem pouze léta. Důkazem je aktuální nález kontrolorů.
Maso bylo nakažené patogenní bakterií
Jednalo se o chlazené krůtí spodní stehno. Jak píše server CNN Prima News, kontroloři Státní veterinární správy (SVS) závadný vzorek objevili při své říjnové kontrole ve společnosti Těšínské jatky, s. r. o. v Českém Těšíně. Konkrétně šlo o maso pocházející z Polska.
Maso bylo nakažené bakterií Salmonella Typhimurium, která může způsobit závažné onemocnění salmonelóza, uvádí kontroloři na webu Potraviny na pranýři. Ta lidem může přivodit mnoho zdravotních problémů. Typicky se může jednat o horečku, bolesti břicha, průjem, zvracení a nevolnost.
Nejde o jediný případ závadného masa z poslední doby
Události247 například na podzim psaly hned o několika případech závadných mas. Jednalo se třeba o mražené kuřecí maso bez dronů prodávané online řetězcem Košík. Inspektoři v kontrolovaném vzorku zjistili nadměrné množství antibiotik. Šlo přitom o výrobek s datem minimální trvanlivosti do 15. června příštího roku, dodává web TN. Je tak klidně možné, že někteří lidé ho stále mají doma.
Potížím se však nevyhnuly ani další řetězce. Třeba vepřová krkovice prodávaná v obchodech Albert nevyhověla senzorickým testům na vůni. A v tatarském bifteku, který si mohli lidé koupit v prodejných Penny Market, pro změnu kontroloři nalezli bakterii Escherichia coli.