Omýváte maso vodou před vařením? Riskujete vážný problém, o kterém málokdo ví

Omýváte maso vodou? Problém to být vyloženě nemusí, ovšem v specifických případech může hrozit křížová kontaminace.

i Zdroj fotografie: Maxencia Namata / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Češi jsou milovníky masa a konzumují ho ve velkém. Na Událostech247 jsme psali o tom, vepřové patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější maso. Naopak nejméně si kupujeme maso hovězí. Spotřeba hovězího a telecího masa je v Česku nejnižší ze všech zemí Evropské unie. Druhé nejoblíbenější je už několik let maso drůbeží.

Mytí masa

Většina z nás maso před vařením důkladně omyje a teprve potom teprve jakkoliv zpracovává. Co však spousta lidí neví, je to, že omývání masa vodou je obrovská chyba. Riskujete totiž takzvanou křížovou kontaminaci. Podle odhadů se každý rok se na celém světě setká s tímto onemocněním z potravin 600 milionů lidí. Křížovou kontaminaci je možno definovat jako přenos bakterií z místa jejich přirozeného výskytu.

Tohle oblíbené maso nesmí nikdo jíst. Obsahuje hrozivou bakterii

iZdroj fotografie: Dezidor/ Creative Commons / CC-BY-SA
Křížová kontaminace je problém především v případě, kdy je maso napadané například salmonelou

Bakterie, které se nacházejí na povrchu masa, mohou být při oplachování vodou rozstřikovány na okolní povrchy, nádobí, a dokonce i na jiné potraviny. Redakce Událostí247 to zjistila z informací Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Mohou pak vznikat nejrůznější zdravotní potíže, například zažívací nebo střevní. Události247 našly studii provedenou americkým ministerstvem zemědělství (USDA), která ukázala, že voda může šířit bakterie dokonce až do vzdálenosti tří metrů od dřezu.

Ukliďte houbičky na nádobí i utěrky

Je tedy dobré při omývání masa odstranit z blízkosti nádobí, další potraviny, ale také třeba houbičku na nádobí či utěrku. Všechny povrchy je pak vhodné důkladně vydesinfikovat. Pokud jste přesvědčeni, že omytí masa něčemu pomůže, Události247 našly na webu Bezpečnost potravin informace, že tomu tak není. Všechny bakterie přítomné na povrchu masa se totiž zlikvidují při kuchyňské úpravě při teplotě nad 71°C.

Oblíbené hovězí maso z obchodu je ruleta se zdravím. Zjistily se o něm strašné věci. Kdo ho má v lednici, ať ho urychleně vyhodí

iZdroj fotografie: gran/ Creative Commons / CC-BY-SA
Řadu bakterií lze zničit uvařením masa

Po manipulaci se syrovým masem si nezapomeňte ihned umýt ruce v teplé vodě mýdlem po dobu minimálně 20 sekund. „Vidíte, já to tak dělám celý život, že jakékoliv maso před úpravou nejdřív omyji vodou. Naštěstí jsme nikdy žádné zdravotní potíže neměli. Linku pak vždycky postříkám dezinfekcí,“ řekla k tomu Událostem247 paní Helena H. z Brna. Co se týká omývaní třeba ovoce a zeleniny, to je samozřejmě na místě a experti ho doporučují. Zde totiž při mytí žádné nebezpečí nehrozí.

Slyšeli jste už o křížové kontaminaci?

Diskuze Vstoupit do diskuze
134 lidí právě čte
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články