Pokud v obchodech kupujete tato másla, pak byste toho měli co nejdříve nechat. Jde o nekvalitní kousky, které mohou uškodit vašemu zdraví.
S máslem je to v Česku opravdu těžké. Jde o jednu ze základních potravin, kterou doma má úplně každý, avšak málokdo si uvědomuje, že másla, která jsou prodávána v obchodech, nejsou ve většině případů vůbec kvalitní. Jak vás již redakce Událostí247 několikrát upozornila, v supermarketech se často nacházejí nevyhovující či dokonce zmrazená a stará másla. Jak takové poznat nekvalitní máslo a vyhnout se jeho nákupu?
Máslo jako oblíbená potravina
Máslo je u nás nepostradatelnou součástí kuchyně. Ať už ho používáme na pečivo, při vaření nebo pečení, málokdo si bez něj dokáže představit každodenní stravování. Přestože je máslo vnímáno jako přirozenější alternativa margarínů, ne všechny výrobky na trhu splňují požadavky na kvalitu. Některé kousky mohou dokonce obsahovat složky, které nejsou pro zdraví příliš prospěšné.
Jiné si ani označení „máslo“ nezaslouží, protože neobsahují dostatečné procento mléčného tuku. Jak redakce Událostí247 zjistila, každé máslo by ho mělo obsahovat nejméně 80 %, ne však více než 90 %.
Špatně označována jsou i čerstvá másla – toto označení si totiž zaslouží pouze ty kousky, které mají dobu spotřeby dvacet dnů od výroby. Alespoň tak praví vyhláška č. 77/2003 Sb. o mléku a mléčných výrobcích. Nutno však podotknout, že s čerstvým máslem se u nás nesetkáme, a pokud ano, tak jen opravdu výjimečně.
Jak poznat nekvalitní kousek
Nekvalitní máslo poznáte především díky jeho složení a také ceně. Obecně platí pravidlo, že levná másla jsou většinou nekvalitní a občas může jít o staré zmrazené kousky. Podle slov mluvčí Potravinářské komory Heleny Kavanové platí pravidlo, že pokud je obyčejné máslo výrazně levnější, například o polovinu, pravděpodobně se jedná o zmrazený kus z hmotných rezerv. Často tato másla obsahují průmyslově upravené tuky, které negativně ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi.
Další problém levnějších produktů spočívá v nadměrném množství vody. Vyšší podíl vody znamená nižší obsah tuku a zároveň horší chuť i konzistenci. Pravé máslo by nemělo obsahovat více než 16 % vody. Při nákupu másla sledujte pozorně jeho složení – stabilizátory, které mají za úkol prodloužit trvanlivost másla, jsou špatně stravitelné a mohou vyvolat alergii.
Dbáte při nákupu potravin na jejich kvalitu?


