Pokud by evropští politici nařízení skutečně schválili, dotklo by se to spousty potravin, jež se dnes v obchodech běžně prodávají.
Pravidla pro zdravotní nezávadnost a kvalitu potravin se stále zpřísňují. A to je důvodem možného budoucího zákazu určitých typů výrobků, na které mnozí Češi nedají dopustit. Evropská unie o tom mluví už delší dobu. Zda jej nakonec schválí, zatím není jisté. Pokud se tak ale stane, lidé budou tyto potraviny muset chtě nechtě oželet.
Evropské unii vadí potraviny s kouřovým aroma
Jedná se o potraviny s uzenou nebo kouřovou příchutí, píše web dTest. V praxi jde typicky třeba o některé druhy chipsů, slaniny, polévek nebo sýrů, ale také omáček, nápojů či dokonce zmrzlin a dalších sladkostí, uvádí server Bezpečnost potravin. Všechny potraviny, které by tuto složku obsahovaly, by tak v budoucnu musely z obchodů v zemích Evropské unie zmizet.
Důvodem je fakt, že tyto příchutě nejsou zdravotně nezávadné. Vyrábí se totiž z kouře ze dříví, který se zkapalní a následně slouží jako aroma. To ale podle výzkumů může poškozovat DNA buněk, v důsledku čehož roste riziko rozvoje různých nemocí.
V minulosti unie vydala další omezení potravin
Hned v několika případech Evropská unie vydala nařízení omezující používání určitých názvů potravin. Jednalo se například o dobře známé pomazánkové máslo. Jak připomíná web E15, v roce 2012 Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že tento název mohou nést pouze výrobky, které budou splňovat kritéria másla, tedy budou obsahovat dostatečné množství živočišného tuku. Ostatní produkty se musely přejmenovat, například jen na pomazánkové.
A podobný osud v minulosti postihl i některé potraviny s názvem marmeláda. Ten pro změnu mohou mít pouze produkty, jež jsou vyrobené z citrusů. Ostatní se musely přejmenovat na džem. Jak však dodává web Novinky, od poloviny letošního roku se toto pravidlo zmírní. Nově se tak i dnešní džemy budou moci jmenovat marmeláda.