V obchodech se prodávají banány s novou barvou. Češi si neví rady. „Vůbec nevím, jestli se smí jíst“

Možná si ještě pamatujete na dobu, kdy jsme se k banánům v obchodech dostali jen na Vánoce. To už je naštěstí minulost.

i Zdroj fotografie: Thamizhpparithi Maari / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Češi si spoustu druhů ovoce dokážou vypěstovat sami. Mnozí se tak každý rok nemohou dočkat, až své švestky či meruňky ochutnají. Víte od nás, že ne všechno ovoce, které roste na stromech, je možné si jen tak utrhnout. Pakliže si lidé chtějí utrhnout plody, i když strom se nenachází přímo na jejich zahradě, měli by si dát pozor, zda náhodou neporušují zákon. Banány si ovšem musíme kupovat v obchodech.

Klasické žluté banány

Banán je zdrojem energie, sacharidů a draslíku, který je výborný pro srdce. Proto bychom si je měli dopřávat pravidelně. Banány nejsou vodnaté, a proto mají více kalorií než jiné druhy ovoce. Pokud tedy chcete zhubnout, měli byste být při jejich konzumaci opatrnější. Jak připomíná web iPrima, mezi hlavní producenty tohoto ovoce patří Ekvádor, Kostarika, Kolumbie a Filipíny.

Nejoblíbenější ovoce v Česku právě brutálně zdražuje. Lidé si dělají velké zásoby. Ceny lepší nebudou

iZdroj fotografie: Wilfredor/ Creative Commons / CC-BY-SA
Banány patří v Česku mezi známé a velmi oblíbené ovoce

Pěstují se ale snad ve všech tropických zemích tropického i subtropického pásma. Co jste možná nevěděli, je to, že banánů je velké množství druhů i kultivarů. Liší se nejen chutí, ale také využitím. Banány se dají smažit, vařit, péct a svou chutí opravdu překvapí. Nejvíce rozšířená odrůda je triploidní hybrid. Tento druh banánů si kupujeme všichni. Za krásně žlutými banány však stojí množství chemických přípravků, aby se rychle nekazily.

Banány s příchutí jablek

Méně známým druhem je Burro banán. Tyto plody mají výrazné tvarování a kombinují chuť banánů, jablek a citrusů, píše dále web. Dají se jíst čerstvé nebo vařené, pečené, smažené nebo grilované. Ve slupce se vaří asi 30 min. Dobré jsou upravené na slano i na sladko. Dalším druhem jsou Baby apple banány, které v plné zralosti krásně voní po jablku. Nejlepší jsou, když úplně z trsu samy opadávají. Doporučují se pro svůj vysoký obsah draslíku.

Češi právě přišli na to, jak získat zeleninu a ovoce s 80% slevou. Nárok má úplně každý z nás

iZdroj fotografie: Hans Braxmeier/ Creative Commons / CC-BY-SA
Češi jsou zvyklý především na klasické žluté banány

Možná jste se v obchodě někdy setkali s červeným banánem. Ty se právě v posledních týdnech začaly objevovat i ve větších supermarketech. Takový banán vypadá velmi exoticky a je určený převážně pro konzumaci za syrova. Má sladkou příchuť s nádechem malin. Dozrálé plody jsou tmavě fialové. „Ano, už jsem se s nimi kdysi v obchodě setkala. Nekoupila jsem je ale. Vůbec nevím, jestli se smí jíst, nebo jestli jsou jen na vaření. Nic jsem si o tom nestudovala,“ řekla Událostem247 paní Marie z Olomouce

Diskuze Vstoupit do diskuze
76 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články