Sýry jsou nedílnou součástí jídelníčku téměř každého člověka. Někdy však může být jejich konzumace opravdu zdraví nebezpečná.
O zhoršující se kvalitě sýrů prodávaných v českých obchodech jsme na Událostech247 psali několikrát. Častým problémem bývá plíseň, a to i u sýrů, jejichž trvanlivost ještě zdaleka nevypršela. Isýry, které kontroloři neoznačí vyloženě za nevyhovující, však často nejsou tak úplně to, za co se vydávají, a obsahují řadu nežádoucích přísad.
Pozor na francouzské sýry
Velmi oblíbené jsou tvrdé sýry italského typu, které si často dáváme třeba na rizoto či těstoviny. Už dříve jsme psali o tom, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce vyrazila zkontrolovat, jestli je kvalita prodávaných balených sýrů lepší, než tomu bylo dosud. Radost jí však kontroly neudělaly. Zjistila totiž, že některé typy sýrů italského typu, které Češi tolik milují, jsou plesnivé.
Nedávno si mohli zákazníci v českých obchodech koupit další sýr, který kontroly označily za zdraví nebezpečný. Státní veterinární správa nařídila stáhnout z prodeje francouzský sýr Mont d’Or od firmy Fruitière des Jarrons. Důvodem byl nález bakterie Yersinia enterocolitica, kterou sýr obsahoval. Tato bakterie je původcem nebezpečné nemoci zvané yersinióza. Informoval o tom zpravodajský web TN.
Křeče v břiše a krev ve stolici
Uvedený nebezpečný výrobek mohli zákazníci koupit v pražských prodejnách Fransýr v ulicích Milady Horákové a Vodičkově. Většinu těchto sýrů se Státní veterinární správě podařilo zadržet. I přesto se však sedm z nich stihlo prodat. Spotřebitelé, kteří mají uvedený sýr doma, by jej rozhodně neměli konzumovat a mohou ho vrátit v místě nákupu. O přítomnosti sýrů s obsahem bakterie se veterináři dozvěděli od francouzských dozorových orgánů.
Ve Francii mělo mít zdravotní problémy po konzumaci sýra uvedené značky více než 50 osob. Yersinóza je vážná nemoc, která se přenáší jídlem nebo vodou. Projevuje se do sedmi dnů po konzumaci, a to horečkami, křečemi v břiše, bolestmi hlavy a zvracením. Výjimkou není ani vodnatý, nebo dokonce krvavý průjem a silné bolesti břicha. Lidé, kteří uvedené sýry snědli a takové příznaky pocítili, by měli kontaktovat svého lékaře. Pokud se do 14 dnů po konzumaci neobjeví žádné příznaky, není třeba se obávat.
Zakoupili jste si někdy závadnou potravinu? Pokud ano, jakou?


