Některé lidi mohou nové informace o složení oblíbené kuřecí pochoutky překvapit.
Upozorňujeme čtenáře, že následující text a komentář je publicistickým článkem, který obsahuje soukromý názor autora.
Německé zpravodajské stanice přinesly odhalení od bývalých pracovníků známého fastfoodového řetězce McDonald’s, v Česku lidem známý hovorově jako McDonald. Svědectví bývalých zaměstnanců zpochybňují skutečné složení jídel, jež zákazníci pravidelně konzumují. Zdá se totiž, že ikonické Chicken McNuggets nejsou vyrobeny z celého kuřete, ale jenom z kuřecího masa. I když to může znít jako detail, význam takového odhalení je obrovský. Ve zveřejněném seznamu složek se podle serveru Fakt uvádí, že produkt obsahuje méně než 50 % masa.
Kuřecí není kuřecí?
Kontroverze navíc, podle zmíněného serveru Fakt, přichází necelý rok po odhalení německé stanice RTL, kdy byly ukázány nepřijatelné podmínky v restauracích Burger King. Vyšetřování tamních reportérů odhalilo špatné hygienické standardy v podobě myší, larev a celkově zkažených potravin. Nejen to, ale i zaměstnanci, kteří byli zrovna na směně, jevili podle serveru Fakt známky velkého přepracování. Kvůli podobným odhalením bylo tehdy v Německu uzavřeno celkem pět restaurací známého fastfoodového řetězce.
Teď německá televize ZDF ve svém dokumentárním seriálu „ZDFzeit“ zavedla podle polského serveru Fakt diváky do kuchyně McDonald’s. Bývalí zaměstnanci na kameru promluvili o marketingových tricích řetězce. Je obecně známo, že jedním z nejoblíbenějších jídel jsou v McDonald’s již zmíněné nugetky. Pro televizi ZDF jeden z bývalých zaměstnanců prohlásil, že „Kuřecí McNuggets jsou z kuřecího masa, nikoliv z celého kuřete,“ což má podle něj ve využití v marketingu firmy obrovský význam.
Obsah kuřecích nugetek je zarážející
Co tedy vlastně kuřecí nugetky obsahují? Podle serveru Fakt jsou to dále kromě 46 % kuřecího masa: voda, rostlinné oleje (používá se zejména slunečnicový a řepkový), různé druhy mouky a další přísady. Důvodem smíchání masa s jinými složkami je snaha fastfoodového řetězce snižovat náklady. ZDF podle webu Fakt uvádí, že zatímco 26 % kuřecího masa v německých pobočkách pochází z Německa, zbytek je dovezen z jiných evropských zemí.
„McDonald’s používá levné položky k zvýšení zisku z nugetek,“ řekl bývalý zaměstnanec podle Faktu. To samé platí i pro další produkty. Například obsah masa v kuřecím burgeru je jen 46 %. U dalších produktů je tento podíl trochu vyšší, informuje dále Fakt. Ve výzkumu německého spotřebitelského magazínu Öko-Test dostaly kuřecí McNuggets hodnocení dostatečné.
Nugetky od Burger King dostaly ještě horší hodnocení kvůli obsahu 3-MCPD, což jsou látky spojované s možným rizikem vzniku rakoviny nebo selháním ledvin. Obsah masa v nugetkách od Burger Kingu není známý. Je ovšem jasné, že krutá zjištění o oblíbených kuřecích nugetkách z obou řetězců nejsou pro zákazníky dobrou zprávou. Něco, co kupujeme jako kuřecí, je totiž kuřecí jenom zčásti. Je tak klidně možné, že po přečtení už nebudete chtít podobného zajíce v pytli nadále kupovat a konzumovat.