600 tisíc nakažených a 10 tisíc mrtvých, předpovídá expert, který svým modelem už jednu vlnu epidemie zachránil. „Tohle není TV show,“ říká

Vláda by podle odborníků měla okamžitě zpřísnit opatření. Podle premiéra Andreje Babiše hodlá kabinet ve čtvrtek schválit takzvaný bavorský model, který míří na neočkované.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

K okamžitému zpřísnění protiepidemických opatření vyzývají vládu odborníci. Reagovali tak na úterní nárůst nakažených coviem-19, který stoupl na 22 479. Zvýšil se i počet hospitalizovaných, včetně těch s vážným průběhem nákazy. Nemocnice postupně omezují neakutní zákroky a z běžných oddělení zřizují covidové jednotky. Premiér Andrej Babiš oznámil, že vláda ve čtvrtek přijme razantní opatření pro neočkované podle takzvaného bavorského modelu. Ve čtvrtek bude jednat i s Anticovid týmem koalice Spolu, který ale tomuto modelu nefandí.

Hygienici nemají šanci

Do konce roku v Česku hrozí podle Pavla Řeháka, který na jaře svým matematickým modelem zachránil zemi při první vlně pandemie, 600 tisíc pozitivních a 10 tisíc mrtvých. „Budeme se na to dívat, nebo začneme důsledně realizovat testy škol, firem, izolace? Tohle není TV show. Nejsme bezbranní, když budeme chtít, upozornil Řehák na twitteru. Testy odhalily v úterý 22 479 nově nakažených, což je zatím nejvyšší nárůst od začátku epidemie. Reprodukční číslo stouplo na hodnotu 1,42. V nemocnicích je hospitalizovaných 4 425 lidí s covidem-19.

Hygienické stanice při dramatickém nárůstu nakažených nemají podle epidemiologa Rastislava Maďara šanci stíhat trasovat kontakty, což ještě zkomplikuje šance epidemii kontrolovat. „Přinese to obrovský tlak na nemocniční péči, zbytečně velké ztráty na životech i financích,“ napsal na twitteru Maďar. Zároveň se obul do vlády. „Mám pocit, že někdo stále nechápe, že zhruba dva týdny ztrácíme za virem neustále. Každý den odkladu s vysokým R dává viru větší šanci to rozjet a jeho krocení bude o to delší,“ cituje Maďara server TN.

Jako na Titaniku

K potápějícímu se Titaniku přirovnal koronavirovou situaci v Česku bývalý národní koordinátor testování Marián Hajdúch. „Situace je nadmíru výtečná. Pořád není čas na omezení kontaktů a testování alespoň ve školách? Řítí se na nás vlna epických rozměrů, my sedíme na palubě potápějícího se Titaniku, orchestr hraje Vivaldiho a záchranné čluny nespustíme na moře, protože jsou nové, tak ať se nenamočí,“ napsal. Současně varoval, že do několika týdnů může nastat podobná situace jako na Slovensku, kde nemocnicím dochází ventilátory.

K zavření škol nabádá kabinet profesor epidemiologie a lékařských statistik na University College of London Hynek Pikhart. „Skoro 100 mrtvých, 22 500 pozitivních, vládo (stará i budoucí), ještě dnes uzavřete na dva týdny školy! Tohle je horší než nejhorší katastrofické scénáře!“ tweetoval. Vláda by ve čtvrtek měla zpřísnit opatření s platností od pondělí. Takzvaný bavorský model by v praxi znamenal, že všechny služby a hromadné akce budou smět využívat pouze očkovaní lidé a ti, co nákazu prodělali. Zcela by se zrušily samotesty.

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články