Místní z okolí Mošnova se rozdělili na dva tábory. Jedni základnu chtějí, druzí ne. Ředitel letiště si to nedokáže představit

O Mošnově se mluví jako o jednom z možných míst, kde by byla vybudována základna NATO. Místní se bojí obrovského hluku a stíhaček nad hlavami.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jak informuje server CNN Prima NEWS variantu vybudování americké základny v Mošnově zmínil v nedělním pořadu Partie ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Realizaci takového nápadu si ale nedokáže představit ředitel mošnovského letiště Jaromír Radkovský. Podle něj přichází v úvahu jen nějaká logistika v rámci přepravy zboží. „Ale určitě se nejedná o pravidelné nácviky, tak, jak to tady v Mošnově kdysi bylo, kdy tu lítali stíhači. To si opravdu představit nedokážu,“ řekl šéf letiště Leoše Janáčka pro server CNN Prima NEWS.

Jsou i pozitivní ohlasy

Stejný názor zastává také paní Božena z Petřvaldíku, což je vesnice blízko mošnovského letiště. „Nechceme to tu, už jsme to jednou zažili. Šílený hluk, všechno oplocené, stíhačky lítaly, baráky se třásly,“ zavzpomínala místní obyvatelka pro server CNN Prima NEWS. Mezi lidmi žijícími v blízkosti letiště v Mošnově se vyskytují ale i jiné názory. Například panu Bohoušovi, který je sousedem paní Boženy, by to nevadilo. „Vedle letiště jsem vyrůstal,“ vysvětlil pro server CNN Prima NEWS.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Airbus A319-100ACJ v Mošnově

Vybudování americké základny v Mošnově podporuje také primátor Ostravy Tomáš Macura. „Můj dlouhodobý politický i občanských postoj je takový, že jednoznačně podporuji potřebu posilování obranyschopnosti naší republiky a v rámci toho pak především návrat České armády na letiště v Ostravě-Mošnově,“ uvedl pro server Deník. Zároveň ale vybízí k odborné analýze. Pro Deník ještě dodal, že by podobný návrh měl vyplynout z odborné vojensko-bezpečnostní debaty a nikoliv z vyjádření politiků v médiích.

Téma jednání v USA

Ostravský primátor tak narážel na fakt, že možné vybudování základny NATO v Mošnově, bylo zmíněno nejdříve v televizním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS z úst politiků, a nevyplynulo z vojensko-bezpečnostní debaty. V Partii šéf resortu práce Jurečka kromě Mošnova zmínil také lokalitu Přerov.

iZdroj fotografie: U.S. Secretary of Defense / Creative Commons / CC BY
Americký ministr obrany Lloyd Austin

Ministryně obrany Jana Černochová později v rozhovoru pro DeníkN potvrdila, že o základně NATO hodlá jednat při návštěvě USA s americkým šéfem obrany Lloydem Austinem. Letiště v Mošnově sloužilo v 90. letech jako vojenské letiště, ale nyní už tam dosedají jen civilní letadla. Na mošnovském letišti se konají také každoroční přehlídky vojenských sil NATO.

Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články