Americké letectvo propustilo desítky svých příslušníků. Odmítli rozkaz nechat se očkovat

Řada států v poslední době přichází s povinností nechat se očkovat pro různé profesní skupiny. Nejčastěji jde o zdravotníky nebo příslušníky bezpečnostních sborů.

i Zdroj fotografie: The National Guard / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Z Letectva Spojených států bylo v minulých dnech propuštěno prvních 27 příslušníků. Jde o vojáky, kteří se odmítli podřídit povinnosti, že příslušníci ozbrojených sil USA musí být očkovaní. Podle Novinek, které o případu informovaly, jde o první případy, kterých je mnohem více. Propuštění byli členy letectva, kteří k němu čerstvě nastoupili.

Většina členů letectva na vakcínu šla

Povinnost očkovat se mají ve Spojených státech příslušníci ozbrojených služeb, tedy armády, letectva, námořnictva, národní gardy, vojáci v záloze a další. Je jen na jednotlivých složkách do kdy musí jejich příslušníci tuto povinnost splnit. Letectvo bylo nejpřísnější a jako mezní datum stanovilo 2. listopadu. V současnosti je většina jeho příslušníků očkovaná, případně šli na první dávku. Konkrétně se jedná 97 procent personálu.

Zveřejnil(a) U.S. Air Force Academy dne Středa 6. ledna 2021

Celkem prý očkování odmítla zhruba tisícovka příslušníků letectva. Dá se tedy očekávat, že i proti nim jejich velitelé zakročí. První propuštění byli služby zproštěni pro neuposlechnutí rozkazu. Otázkou je, co se stane s dalšími 4 700 neočkovanými. Ti požádali o výjimku. Důvodem může být například jejich zdravotní stav, který očkování vylučuje.

Pro české vojáky a další od března

Podle vyhlášky, která začala v České republice platit před několika dny, budou mít povinnost očkovat se do 1. března 2022 i čeští vojáci. S nimi například i policisté nebo hasiči. Vyhlášku může samozřejmě nastupující vláda zrušit, ale je otázkou, jak se zachová. Zatímco jejím představitelům se nezamlouvá povinnost očkování podle věku, u profesních skupin již tak jednoznační nejsou. Například budoucí ministr vnitra Vít Rakušan údajně povinné očkování podporuje, ale dal by na něj jenom více času

iZdroj fotografie: Depositphotos
Policejní hlídka

Očkováno podle dostupných údajů není skoro deset tisíc policistů. I ti, pokud vyhláška bude platit, mohou přijít o práci. Bičem na ně je prohlídka zdravotní způsobilosti, kterou musí podstupovat. „Výsledek takové zdravotní prohlídky by pak musel znít: Nejste způsobilý ke službě, končíte,“ řekl Seznam zprávy předseda Nezávislého odborového svazu PČR Tomáš Machovič. V podobné situaci by se ocitli i hasiči, pokud by povinnost pro ně platila i nadále.

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články