Politici si nakoupili akcie Pfizeru a Moderny. Ti samí zároveň hlasovali pro nákup vakcín ze státní kasy

Vydělat na koronavirové pandemii se daří některým americkým zákonodárcům. Vlastní akcie farmaceutických firem, které vyrábějí vakcíny nebo léky pro pacienty s covidem-19.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Desítky amerických politiků investovali do farmaceutických společností, které současně byly příjemci státní podpory a přímo se podílely na vládním boji s pandemií covidu-19. Firmy, jejichž podíly vlastní republikáni i demokraté a jejich rodinní příslušníci, vyrábějí totiž koronavirové vakcíny, testy nebo léky, uvedl server Business Insider. Během pandemie vyletěla cena akcií o stovky procent.

Kongres poslal 6 bilionů dolarů

Z analýzy federálních finančních záznamů, kterou server provedl, vyplynulo, že akcie nakoupily desítky politiků. Nejméně třináct senátorů, drželo v roce 2020 akcie firmy Jonhson & Johnson, která vyrobila jednodávkovou vakcínu na covid-19. Několik dalších zákonodárců obchodovalo s akciemi americké společnosti Pfizer a také firmy Moderna. Obě vyvinuly dvoudávkovou vakcínu a také léky pro pacienty s koronavirem.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Covid křivka

V době, kdy americký Kongres rozhodoval o miliardách dolarů na podporu farmaceutických firem kvůli vývoji vakcín nebo o povinnosti zdravotních pojišťoven pokrývat náklady očkování, vyvolávají investice zákonodárců i lobbování farmaceutických společností otázky o etice takového jednání, píše server. Kongres totiž v letech 2020 a 2021 hlasoval o šesti zákonech o pomoci v boji s pandemií v celkové hodnotě téměř 6 bilionů dolarů.

Akcie koupili před pandemií

Na pomoc farmaceutickým firmám s vývojem a distribucí vakcín a léků americký Kongres uvolnil přes 10 miliard dolarů. Zákonodárce, kteří akcie společností vlastní, server oslovil. Někteří politici řekli, že jejich investice do těchto společností nepředstavují problém, protože k nim došlo ještě před pandemií.  Další zase tvrdili, že své vlastní investice přímo neřídili.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pilulky proti covidu

Akcie firem, které na trh uvedly vakcíny a léky proti koronaviru, vyletěly během pandemie o stovky procent, píše Echo24. Zatímco v lednu 2020 se prodávaly akcie Moderny pod 20 dolarů, což je zhruba 450 korun, v září 2021 vyletěla jejich cena až na 455 dolarů, tedy na více než 10 tisíc korun. Výrobci vakcín jsou v centru pozornosti od začátku pandemie také v Česku, kde je zájemcům o očkování nejčastěji aplikována vakcína Comirnaty od konsorcia Pfizer/BioNTech.

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články