Tečka hlásí potíže. Některým lidem aplikace neukazuje očkování posilující dávkou vakcíny. Co všechno museli lidé řešit za problémy?

Lidé by si měli zkontrolovat v aplikaci Tečka počet absolvovaných očkování. Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že některým uživatelům nezobrazuje třetí dávku vakcíny.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Mít potvrzenou posilující dávku vakcíny proti koronaviru je důležité především pro cestovatele. Třetí dávku od českých turistů vyžaduje několik států. Jedním z nich je například i sousední Rakousko. Od 20. prosince v této zemi platí, že pokud přijíždějící není naočkován posilující dávkou, musí předložit negativní PCR test starý maximálně 72 hodin.

Ministerstvo o problému ví

Podle serveru iRozhlas řadě uživatelů aplikace Tečka ale neukazuje třetí dávku, i když ji dostali. Některým lidem pomohla chybu odstranit odinstalace aplikace a posléze její opětovné stažení. Problém aplikace Tečka potvrdil také mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Podle něj jde o velmi malý počet uživatelů, u kterých se potíže objevily už v prosinci. „Problém řešíme, ale je obtížně zachytitelný a diagnostikovatelný, proto řešení trvá déle,“ uvedl.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Potvrzení o očkování

Zároveň ale doporučil jednoduché řešení pro odstranění problému. Podle něj by mělo stačit v aplikaci uživatele smazat a později se zkusit přihlásit znovu. Dalším řešením je kontaktovat linku 1221, která se specifickými problémy pomáhá. Tečka slouží jako mobilní aplikace, která zobrazuje certifikáty o očkování, prodělané nemoci v posledních šesti měsících, také může zobrazit potvrzení o negativním testu na covid-19.

Zájem lidí o aplikaci je velký

Potvrzením v aplikaci je možné se prokazovat nejen při cestování do zahraničí, ale také v restauracích. Tečka funguje v mobilních telefonech s operačními systémy Android i iOS. Od spuštění aplikace na konci června si ji stáhly už miliony uživatelů a denně ji využívá zhruba 600 tisíc lidí. Na konci listopadu v Tečce přibyla funkce, která umožňuje zkontrolovat platnost očkování i v zahraničí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Covid pas

Aplikace dokáže také zobrazit, jestli má daná osoba výjimku z protiepidemických omezení. A to v případě, že je například rozočkován, mladistvý, nebo má kontraindikaci vylučující očkování. Ministerstvo zdravotnictví vytvořilo k aplikaci Tečka na svých stránkách návod, aby se lidé mohli s jejím fungováním seznámit. Krok po kroku je vysvětlen postup, jak si aplikaci nastavit.

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články