Česká armáda výrazně navýší své řady. Do roku 2030 má mít 30 tisíc vojáků

Celkem má česká armáda letos přijmout 1800 mužů a žen. Oproti původním plánům jde o navýšení o 700 lidí. Poroste také počet vojáků v aktivní záloze.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ministerstvo obrany navyšuje počet příslušníků armády průběžně, ale letos se rozhodlo přijmout o několik stovek profesionálních vojáků více. Zároveň roste zájem i ze strany veřejnosti, jak informuje server ČT24. Aktuálně slouží v české armádě 27 tisíc mužů a žen. Do roku 2030 se má tento počet navýšit o tři tisíce. Schválená koncepce počítá také s navýšením počtu vojáků v aktivních zálohách. Tam má být nábor ještě intenzivnější.

S náborem pomůže virtuální středisko

Počet aktivních záloh se má ze stávajících zhruba 3700 do roku 2030 zvýšit na deset tisíc příslušníků. Podmínky pro vstup do aktivních záloh jsou celkem snadné. Zájemce musí mít více než 18 let, minimálně výuční list a být trestně bezúhonný. Následně musí projít zdravotní prohlídkou a čtyřtýdenním kurzem ve Vyškově. Jeho součástí je výuka střílení a přežití na bojišti. Voják v aktivní záloze pak může být povolán ke cvičení až na 42 dní v roce.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vojáci

Nábor aktuálně vázne u zdravotních prohlídek, které jsou povinné. Resort obrany proto chystá navýšení kapacit, aby si to zájemci nerozmysleli, než na ně přijde řada. V příštím roce navíc ministerstvo chystá virtuální náborové středisko.

Přes něj by mohly probíhat on-line pohovory a zájemci by si mohli také vyzkoušet činnost vybrané jednotky. „Oni už se budou moct u počítače při hledání vlastně rozhodnout, čemu by se chtěli věnovat, jakým způsobem by se chtěli jako budoucí vojáci nebo budoucí příslušníci aktivní zálohy zaměřit,“ vysvětlila ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Povinná vojenská služby nehrozí

Kvůli válce na Ukrajině se v Česku začalo mluvit také o opětovném zavedení povinné základní vojenské služby. Jak informoval server TN, tuto myšlenku by podpořil například bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). Zároveň ale upozorňuje, stejně jako řada expertů, že česká armáda není na takový krok aktuálně připravena.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Jednání

Se znovuzavedením základní vojenské služby nepočítá ani v současné napjaté situaci stávající šéfka resortu. „My jsme se před lety rozhodli, že chceme mít profesionální armádu. Bylo to jedno z nejlepších rozhodnutí,prohlásila Černochová. Jako důvod uvedla ministryně mimo jiné fakt, že u dobrovolníků je větší naděje, že se při případném konfliktu postaví za svoji zemi.

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články