Babiš se ostře pustil do Starostů: Vylezli po zádech Kalouskovi a podvedli Piráty

STAN je podle Andreje Babiše nejhorším článkem vlády Petra Fialy. Expremiér poukázal na sporné financování Starostů a na kauzu půlroční stáže Jana Farského.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Ostře se do hnutí STAN pustil expremiér Andrej Babiš (ANO). „Pro mě STAN je to nejhorší, co máme ve vládě. Nejhorší. To je hnutí, které zneužívá název STAN, vylezli po Kalouskovi navrch, podvedli Piráty,“ řekl Babiš po jednání stínové vlády ANO. Důvodem kritiky bylo mimo jiné i několik přehmatů Starostů v posledních dnech, nevyjasněné finanční dary nebo kauza místopředsedy Jana Farského. Ten odjel na půlroční stáž do Spojených států a mandátu poslance se vzdal až po výzvě předsednictva STAN.

Farský obelhal voliče

Exposlanec Farský před několika dny řekl, že získal několikaměsíční stáž na univerzitě v americkém Oregonu. Rezignoval na post předsedy klubu, ale mandátu poslance se nechtěl vzdát. Plat by dával neziskovým organizacím a na klíčová hlasování sněmovny by přiletěl. Po silné vlně kritiky i od koaličních stran nakonec řekl, že se mandátu vzdá. „Pan Farský je dokonalý příklad toho, proč u nás tito lidé jdou do politiky. Pro sebe. Pan Farský řekl voličům: Já budu pro vás pracovat. A obelhal je,“ cituje Babiše CNN Prima News.

Terčem kritiky expremiéra se stalo i problémové financování Starostů. Hnutí přijalo peněžní dary od firem, za nimiž mají stát nejasné zahraniční struktury. Podle iDnes šlo o několik částek od 100 do 200 tisíc korun od firem, které ovládají jedni a titéž lidé, anebo společnosti napojené na Kypr. Během dvou měsíců od nich STAN dostal více než 3 miliony korun. „Ať už konečně ukáže někdo, kde zdanila paní Michalíková svoje příjmy z kyperské firmy,“ prohlásil Babiš.

Síkela chce vrátit peníze

Podle Babiše se Starostové dostali v minulosti do sněmovny na kandidátce TOP 09, kterou vedl exministr financí Miroslav Kalousek. Když se později hnutí STAN s TOP 09 rozešlo, pokusilo se neúspěšně spojit s KDU-ČSL a později s Piráty. Při loňských volbách do dolní parlamentní komory kandidovali společně jako koalice PirStan. „Podvedením Pirátů“ měl Babiš pravděpodobně na mysli to, že koalice PirStan získala ve sněmovně 37 mandátů, ale 33 z nich právě hnutí Víta Rakušana díky tomu, že voliči kroužkovali kandidáty Starostů.

Na Piráty zbyla čtyři místa, což se nelíbilo členské základně, která na Pirátském fóru chtěla odvolat lídra Ivana Bartoše. STAN na kritiku expremiéra reagoval na sociálních sítích. Babiš prý může být na STAN naštvaný kvůli tomu, že starostovský ministr průmyslu a obchodu, Jozef Síkela, chce vrátit 100 milionů korun po Agrofertu, který Babiš vlastnil. Peníze firma dostala od EU na linku pro toastový chléb u dceřiné společnosti Penam. Síkela si vyžádal podklady.

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články