Babiš už je doma. Po týdnu hospitalizace opustil nemocnici. Čekají ho ale ještě další vyšetření

Šéf hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš byl v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) od minulého pátku kvůli ztrátě vědomí. Po týdnu byl propuštěn.

i Zdroj fotografie: Nextfoto
                   

Expremiér Andrej Babiš bude i po propuštění z nemocnice docházet stále na kontroly a vyšetření. Hospitalizace ale už nebude v následujících týdnech nutná, jak informuje server CNN Prima NEWS. Lékaři přitom stále nezjistili, co způsobilo zdravotní indispozici bývalého předsedy vlády. Babiš ale vyjádřil vděčnost, že nedošlo na operaci, která na počátku hospitalizace hrozila.

Babiš na dietě

Předseda hnutí ANO si pochvaloval péči, která mu byla v IKEM dopřána. Sestřičky byly podle jeho slov příjemné a lékaři kompetentní. Babiš vyjádřil po propuštění vděčnost také všem, kteří mu posílali přání a podporovali ho. Důvodem týdenní hospitalizace expremiéra měla být neprůchodnost střev. „Hrozilo, že pokud by se neuvolnilo, tak by střevo mohlo prasknout,“ vysvětlil. Zároveň doplnil, že není jasné, co tuto zdravotní komplikaci způsobilo, a proto jsou nutná další vyšetření.

iZdroj fotografie: VitVit / Creative Commons / CC BY-SA
IKEM

Babiš si po propuštění posteskl také nad tím, že bude muset nadále dodržovat dietní opatření. V nemocnici se přitom těšil i na obyčejný rohlík s máslem. V nemocnici bývalý premiér strávil přesně týden. Převezen tam byl minulý pátek poté, co na skoro minutu ztratil vědomí. „V pátek po obědě, kdy jsem měl velký hlad a hltal rychle jídlo, se mi udělalo velice špatně, měl jsem synkopu, což je slovo, které jsem slyšel v nemocnici poprvé. Znamená ztrátu vědomí,“ vysvětloval sled událostí před hospitalizací na sociální síti Facebook.

Zdravotní kolapsy jsou častější

První pomoc měli bývalému předsedovi vlády poskytnout kolegové, kteří následně také zavolali záchranku. Ta expremiéra odvezla do IKEM, kde byl až do dalšího pátku. Jak připomíná server iDnes, kvůli zdravotní indispozici musel šéf hnutí ANO odřeknout svůj program. Například se omluvil z účasti v nedělní televizní debatě se stávajícím premiérem Petrem Fialou.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Andrej Babiš

Babiš se nepotýká se zdravotními problémy poprvé. Zdraví expremiéra trápilo i v roce 2018, kdy byl kvůli vysokému tlaku nucen zrušit cestu na bezpečnostní konferenci do Mnichova. Loni v červnu pak odřekl ze zdravotních důvodu účast na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Bratislavě.

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články