Balšínek: Stačí rozumný přístup a pandemie se vyřeší sama. Podle něj Hořejší a Flegr lidi děsí

Tragické scénáře, které nastiňuje imunolog Václav Hořejší, nebo evoluční biolog Jaroslav Flegr, současnému stavu moc nepomohou. Jakou cestou se tedy vydat?

i Zdroj fotografie: s vědomím uživatele Schodiště / Youtube
                   

Šéfredaktor Týdeníku Echo Dalibor Balšínek byl hostem pořadu 360° televize CNN Prima NEWS. Podle něj není rozumné lidi děsit katastrofickými scénaři ohledně vývoje epidemie covidu. Naopak s rozumným přístupem by se tato problematika mohla postupně vyřešit sama. Strategie, jakou zvolila vláda Petra Fialy se mu prý líbí.

Přísná opatření nepomohou, lidé je stejně nebudou dodržovat

Balšínek připomněl, že během vlny varianty delta v Česku nebyla zavedena žádná drakonická opatření a se situace se i přesto zlepšila: „Důležitá věc, která zazněla v projevu Petra Fialy, je rozumný a racionální přístup v takzvaném boji s covidem. Poslední opatření, která ještě zavedla Babišova vláda a byla spíš směšná než nějakým způsobem účinná, ukázala, že si musíme dát pozor na zvěstovatele armagedonu, jako je pan Hořejší, Flegr, Smejkal a podobní, kteří neustále lidi děsí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Lidé v ulicích

Vlna varianty delta se ovšem v Česku neobešla úplně bez komplikací. V listopadu se čísla nových případů nákazy rekordně vyhoupla a skokový nárůst pacientů s covidem zaznamenaly také nemocnice. Někteří experti byli přesto přesvědčeni, že nejhorší situace bude na Vánoce a chtěli zavedení celostátního lockdownu. Během svátků však začala čísla nově nakažených i hospitalizovaných klesat.

Omikron v Česku převažuje

Odborníci teď očekávají, že převládne varianta omikron, která je ale podle dosavadních zjištění nejméně nebezpečná. „Populaci sice zasáhne a nepomůže proti ní očkování, ale vláda Petra Fialy uvažuje například o tom, že zkrátí karanténu na pět dnů,“ uvedl k návrhu. Lidé by se měli s koronavirem naučit žít. S tím ale v pořadu nesouhlasil komentátor Českého rozhlasu Plus Petr Hartman. „Učíme se s ním žít už dva roky a zatím se nám to úplně nepodařilo,“ připomněl.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vir

To, že omikron už v Česku začal úřadovat, se projevuje na počtech nově nakažených. V úterý přibylo 10 169 případů covidu. Poprvé za dva týdny je tak za den více než deset tisíc nakažených. Minulé úterý byl nárůst zhruba o tisíc případů nižší. V nemocnicích je s covidem 2854 pacientů, z toho 506 z nich je v těžkém stavu. V prosinci epidemie zpomalovala, v posledních dvou dnech ale počty nově nakažených v mezitýdenním srovnání rostou. Podle expertů bude nakažených kvůli omikronu dál přibývat.

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články