Šéf Pirátů Bartoš: Naše vláda vyvede zemi z krize, nebude to ale hned

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš věří, že občané najdou pochopení pro kroky, které musí vláda učinit. Podle něj nechce být Fialův kabinet populistický jako byl Babišův.

i Zdroj fotografie: Pirátská strana / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš obsadil ve vládě důležité funkce. Stal se šéfem resortu pro místní rozvoj a vicepremiérem pro digitalizaci. I proto má v oblasti bydlení a digitalizace velké cíle. Jak prozradil v rozhovoru pro server Aktuálně, vláda Petra Fialy (ODS) chce zemi hlavně vyvést z hrozící dluhové pasti. „Na rozdíl od současnosti tak bude dost peněz mimo jiné na sociální služby. Lidé také uvidí, že rozpočet státu bude zcela jiný než dnes, kdy má obrovský deficit,“ prohlásil Baroš.

Jsou nová ministerstva potřebná?

Šéf Pirátů věří, že to lidé pochopí a ocení, že vláda není populistická, ale naopak má snahu věci měnit. V té souvislosti připomněl i Andreje Babiše, který podle něj dal lidem různé slevy a přitom je více zadlužoval. „Nemluvě o tom, že například v rozpočtu jeho vlády na rok 2022 je v kolonce ministerstva pro místní rozvoj, které mám svěřené, v kapitolách národní zdroje nula korun,“ zdůvodnil svůj postoj. Bartoš se vyjádřil také ke kritice vztahující se k tomu, že vláda zřídila další tři ministerstva oproti předchozímu kabinetu.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Noví ministři

Podle něj jsou všechny posty oprávněné a i v minulosti existovaly. Při té příležitosti vyzdvihl ministra pro legislativu Michala Šalomouna. „Mohl bych vám tady jmenovat, kolik toho za krátkou dobu už udělal,“ obhajoval předseda Pirátů zástupce své strany. Sám Bartoš se hodlá v jemu svěřených oblastech zaměřit na digitalizaci a dostupnost bydlení. Za prioritu považuje existenci stavebního zákona, který zrychlí stavební řízení. „Potřebujeme stavební zákon, který ulehčí lidem život,“ vysvětlil.

Cestování po Evropě bez dokladů

Řešení chce nabídnout i v otázce nájemního a sociálního bydlení. Ministr pro místní rozvoj také zmínil, že lidé by si mohli stavit bydlení i tzv. Baugruppe. Jedna se o situaci, kdy skupina lidí složí peníze a společně si vybudují místo k bydlení. I pro takové formy bydlení bude chtít šéf resortu pro místní rozvoj zlepšit podmínky. Posun dopředu má nastat také v druhé Bartošově oblasti, a to v digitalizaci. Šéf Pirátů nastínil, že by měla plánovaná elektronizace usnadnit i daně.

iZdroj fotografie: Depositphotos
QR kód

Podle něj by to v praxi mohlo vypadat tak, že lidem na konci roku přijde otázka, jestli souhlasí s vypočítanými daněmi a bude stačit pouze odpovědět. „Ubude jim spousta administrativní práce, kterou dnes musí dělat. To by byl ideální stav,“ řekl. Součástí digitalizace má být i možnost cestovat po Evropě jen s mobilním telefonem. Cíl nahradit průkazy a dokumenty elektronickými doklady nedávno oznámil za prioritu na sociální síti Twitter i premiér Petr Fiala (ODS). V mobilu by měli mít lidé v budoucnu občanský i řidičský průkaz.

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články