Bez masivního očkování a lockdownu situaci nezvládneme, nemocnice se plní raketovým tempem, říká imunolog Hořejší

Imunolog Václav Hořejší by zavedl lockdown a masivní očkování, jinak nemocnice nápor pacientů s covidem nezvládnou. Prymula by testoval očkované.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Počty nových případů covidu se tento týden pohybují okolo 14 000 denně. Ve středu přibylo 13 502 nakažených, v mezitýdenním srovnání je to asi o 4000 víc. V nemocnicích je 3452 lidí, z toho 491 z nich je ve vážném stavu. Vláda sice lockdown vyloučila, ale v pátek rozhodne o dalším zpřísnění opatření proti šíření koronaviru. Informoval o tom server iDNES.

Lidé už jsou unavení a situaci nevnímají

Imunolog Václav Hořejší by však s lockdownem souhlasil, zavedl by ho minimálně na dva týdny. Řekl to ve středu v pořadu Benešovský Impuls. Myslí si, že nejlepší by bylo udělat to nyní. Později už bude reálně hrozit, že nemocnice budou zahlcené pacienty s těžkým covidem. Po dobu uzávěry by podle něj měla probíhat také masivní očkovací kampaň, při které by si lidé důležitost vakcíny uvědomili.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Žena s respirátorem

Myslí si, že Češi už jsou vůči situaci apatičtí: „Lidé jsou už z epidemie unavení, takže je pro ně relativně přijatelné i to, že tu bude umírat 200 lidí denně. A stojí jim to za to, že budou smět chodit na hokej a do hospody. Pokud se to nechá proběhnout, tak bychom tady za 2 až 3 měsíce měli 20 tisíc obětí,“ řekl svou prognózu. Z průměrného věku hospitalizovaných je podle Hořejšího zřejmé, že se nejvíce jedná o seniory.

Prymula by izoloval seniory a testoval očkované

Hořejší se také vyjádřil k nové kontroverzní očkovací kampani, kterou spustila vláda. Ukazuje fotografie reálných pacientů na jednotkách intenzivní péče a u některých kritiků vyvolala zděšení a rozhořčení. Imunolog však s kritikou nesouhlasí a naopak si myslí, že realistické obrázky mohou přimět lidi k očkování: „Ne, já tuto kampaň kriticky nevidím a znovu připomínám, že to je úplně stejné, jako ty odpudivé obrázky na krabičkách od cigaret.“

iZdroj fotografie: Nextfoto
Roman Prymula

Epidemiolog Roman Prymula ve středu upozornil, že covidová situace je v Česku dramatická a současná opatření nejsou dostačující. Pomohla by podle něj například izolace seniorů nebo testování očkovaných osob. Prymula také řekl, že by omezil hromadné akce a zachoval testování ve školách nebo testování i už naočkovaných jedinců. Kompletně je proočkováno asi 6 milionů lidí, i přesto se epidemie začala raketově šířit.

Diskuze Vstoupit do diskuze
143 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články