Biochemik Hostomský: Kroky vlády napáchají větší spoušť než omikron

Hostomský tvrdí, že podle vědeckých dat podkysličení mladého mozku vede k poklesu IQ. Navíc utrpí dětské sociální kontakty a schopnost odezírat. To vše kvůli rouškám.

i Zdroj fotografie: IOCB Prague / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Dominance mutace koronaviru delta je pomalu u konce. Na pomyslný trůn nastupuje varianta omikron, která je podle biochemika Zdeňka Hostomského evoluční vymoženost. Roušky ve školách navíc považuje za naprostý hřích. Dětem ochrana dýchacích cest zamezuje přísun kyslíku do mozku. Snížení okysličení tak podle něj může vest ke snížení IQ.

Evoluční výdobytek

„Když se nyní díváte na počet nakažených, je to strašlivé. Daleko relevantnější je ale sledovat počet hospitalizovaných a těžce nemocných. Jejich počet je menší, než býval při stejných číslech v minulosti. Optimisticky říkám, že delta končí,“ citoval web CNN Prima NEWS Hostomského.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mutace omikron

„Když se díváte na předchozí epidemie, mají určitou dynamiku. Tendencí virů nebo patogenů obecně je, že jsou nové a mlátí kolem sebe. Spousta lidí na to doplatí a zemře. To je ale přesně to, co patogen nechce. Jeho hnací silou je, co nejvíce se šířit a zkouší, co vlastně funguje. Virus nás nechce vyhubit, ale šířit se,“ uvedl odborník.

„Omikron mi připadá jako evoluční vymoženost. Je třikrát až čtyřikrát nakažlivější než delta, ale přitom už nepůsobí takovou škodu. To je přesně to, co známe z analýz předchozích infekcí. Virus se sice šíří, ale ideálně už není vidět,“ dodal biochemik.

Únorová predikce

„Vidím omikron jako naději, ukazuje se, že evoluční zákony fungují. Nárůst vypadá hrozivě, ale nůžky mezi nakaženými a lidmi se skutečně vážným průběhem rozevírají,” cituje Aktuálně Hostomského. „Vakcíny jsou obrovským triumfem vědy a zabránily tomu, aby nás předchozí varianty koronaviru kosily, ale teď jejich životnost končí,” doplňuje.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Žena s respirátorem

„Počítám, že třeba v polovině února počet aktivně nakažených půjde dolů. A mezitím se nic moc nestane. To je moje predikce. Samozřejmě ale nic nemohu zaručit,“ predikuje vědec.

Vakcíny a roušky

Hostomský upozornil i na přínos vakcín. „Virus je ale jiný. Poslední dávka, co by si měli lidé dát, a zejména starší, je ta třetí. Tu si dejte teď, nebo během týdne, protože přijde omikron. A to bude smršť. Nutit nebo plánovat, že tutéž vakcínu, která už ztrácí účinnost, budeme dávat počtvrté, popáté, půl roku, nejde. Věda nám dodá nové vakcíny,“ vysvětlil biochemik.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Dítě ve škole s rouškou

„Pro děti je to naprostý hřích. Rouškami jim zamezujete přísun kyslíku. Jejich mladý mozek se musí vyvíjet,“ sdělil Hostomský. Existují vědecká data, která ukazují, že podkysličení mladého mozku, který se vyvíjí, někdy vede k poklesu IQ až o 20 procent,“ dodal vědec. „My si tady budeme vědomě pěstovat generaci dětí, která nebude schopna odečítat ze rtů učitele, protože bude zahalena do roušky. Sociální kontakty dětí utrpí,“ polemizoval biochemik nad situací.

Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články