Kardinál Duka má covid. Jak to ovlivnilo jeho schůzku s papežem?

Přijetí hlavou katolické církve bývá jednou z největších poct. Současný papež je známý svými vstřícnými názory a blízkostí k obyčejným lidem.

i Zdroj fotografie: Arcibiskupství pražské / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Čeští a moravští biskupové se ve čtvrtek ve Vatikánu setkali s papežem Františkem. Na akci chyběl jen kardinál Dominik Duka, u kterého, podle Deníku N, před odjezdem test odhalil koronavirovou nákazu. Ačkoli má jen lehký průběh onemocnění, musel zůstat doma. Papež od českých biskupů dostal i dar. Je jím křišťálový relikviář, který obsahuje ostatky svaté Zdislavy. Informoval o tom web Blesk.

Papež dostal peníze pro potřebné

Kromě toho papež František od biskupů obdržel 50 tisíc eur (1,25 milionu korun), které vybrali mezi českými věřícími. Peníze jsou určené na pomoc potřebným. Soukromá návštěva u papeže se protáhla na více než dvě hodiny. Témat byla celá řada a setkání bylo opravdu velmi neoficiální. Na začátku se řeklo, že se odloží všechny projevy a budeme spolu povídat. To nejsilnější, co si z toho odnáším je opravdový dialog, opravdové bratrské setkání ve vzájemném naslouchání, respektu a otevřenosti,“ uvedl arcibiskup Jan Graubner.

iZdroj fotografie: Arcibiskupství pražské / Creative Commons / CC BY
Jan Graubner

Papež prý nešetřil chválou na krásy České republiky. Řekl, že slyšel, že Praha je prý nejkrásnější město v Evropě. Nikdy však v českém hlavní městě nebyl, nicméně tvrzení věří. Čeští a moravští biskupové proto Svatému Otci zopakovali pozvání k návštěvě Česka, aby se mohl na krásy Prahy i dalších míst podívat osobně. Kdy přijede, se bohužel nedozvěděli. „Až na to přijde čas,“ prohlásil prý papež.

Bude potřeba jmenovat nového arcibiskupa

Vatikán se bude muset Českou republikou chtě nechtě zabývat. Ačkoli Dominik Duka nakonec na návštěvu nemohl, faktem zůstává, že již přesluhuje ve funkci pražského arcibiskupa. V ní církevní hodnostáři končí po dovršení 75 let věku. Papež František ale loni arcibiskupa požádal, aby zatím ve své funkci setrval. Dukova nástupce musí Vatikán ještě vybrat.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Papež František

Biskupové jsou ve Vatikánu na návštěvě ad limina apostolorum, což v překladu znamená k prahům apoštolů. Tuto cestu vykonávají jednou za pět let. Mají zde podat zprávu o stavu svých diecézí. Kromě setkání s papežem se také modlí u hrobů apoštolů sv. Petra a Pavla a jdou na mše do čtyř papežských bazilik. Dále poputují do Assisi na bohoslužbu v bazilice svaté Kláry.

Diskuze Vstoupit do diskuze
66 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články