Bude varianta omikron nakonec větší zabiják? Data z JAR zatím hovoří jasně, počet hospitalizovaných stoupá

Koronavir stále mutuje, poslední varianta se vyskytla v Jihoafrické republice. Vědci ji pojmenovali omikron. Rozšířila se už ale do celého světa a nemocnice praskají ve švech.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Podle dat z JAR je omikron vysoce nakažlivý a způsobuje také větší počet hospitalizací. Za poslední týden se více než zdvojnásobil. Zatím to ale naštěstí neznamená, že by pacienti s touto variantou více umírali. To je oproti předchozím vlnám naprosto odlišné. Podle dosavadních zjištění se také výrazně zkrátila doba pobytu v nemocnici. Informoval o tom server Novinky.

Počet nových případů covidu v JAR raketově stoupá

Úřady v Jihoafrické republice zaznamenaly za posledních 24 hodin 13 992 nových případů covidu. Oproti minulému pondělí to znamená nárůst o 119 procent a šestkrát větší počet nakažených než před dvěma týdny. Téměř každý třetí test v JAR je v těchto dnech pozitivní.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pacient v nemocnici

Zvyšuje se také křivka lidí v nemocnicích. Za pondělí musely přijmout 422 pacientů s covidem, což je oproti minulému týdnu nárůst o 141procent. Lékaři však mají také dobrou zprávu. I když se omikron očividně šíří rychleji než předchozí varianty, většina případů má naštěstí relativně mírný průběh. Procento těžkých případů, které vyžadují kyslík, je pak velmi nízké. V prvních týdnech, kdy se omikron vyskytl, byla obsazenost lůžek na jednotce intenzivní péče jen 6,3 procenta. Podle Světové zdravotnické organizace je to „velmi málo oproti vrcholu červencové vlny zapříčiněné variantou delta”.

Lidí v nemocnicích je v poslední době neobvykle málo

Z dosavadních zpráv od jihoafrických zdravotníků je navíc zřejmé, že se oproti minulým vlnám zkracuje průměrná doba pobytu v nemocnici. Zatímco v předchozích měsících byl pacient hospitalizován v průměru okolo osmi dnů, teď je to jen 2,8 dne. Dobrou zprávou také je, že se vysoká míra nakažených nepromítá do počtu zemřelých. K 13. prosinci je sedmidenní průměr úmrtí 24,7 procenta. V porovnání s předchozími vlnami je to nezvykle málo.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pacient s covidem

Na vrcholu červencové vlny se tato hodnota vyšplhala na 416 a v lednu dokonce až na 577. Je ovšem potřeba si uvědomit, že nová varianta omikron byla objevena teprve před několika týdny a počty úmrtí navíc naskakují se zpožděním. Z toho důvodu zatím experti varují před unáhlenými závěry. Výjimkou je analytik Pieter Streicher z Univerzity v Johannesburgu, který tvrdí, že vrchol současné vlny má v JAR nastat do 20. prosince.

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články