Zvýšení cen pohonných hmot bylo podle resortu financí v pořádku. Marže benzínek byly přiměřené

Kontroly ministerstva financí ukázaly, že provozovatelé čerpacích stanic reagovali se zvyšováním cen u pohonných hmot přiměřeně k situaci. Monitoring cen má ale pokračovat.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ministerstvo financí vydalo zprávu o kontrolách čerpacích stanicích v souvislosti s maržemi pohonných hmot. Podle jejích závěrů předběžné výsledky ukazují, že provozovatelé čerpacích stanic nepochybili. „Převážně reagovali na výhled dramaticky rostoucích cen a vývoj na komoditní burze,“ cituje ze zprávy server iDnes. Odhaleny byly jen dílčí cenové odchylky, a to oběma směry. V některých případech tak podle analýzy čerpadláři prodávali i se zápornou marží.

Další opatření?

Resort financí nepředpokládá výraznou odchylku od průměrné marže ani během března. V cenovém monitoringu ale hodlá ministerstvo pokračovat. K cenové regulaci se ale Česko stejně jako většina zemí Evropské unie nechystá. Podle šéfa státní kasy Zbyňka Stanjury (ODS) kontrola ukázala, že není možné v situaci najít konkrétního viníka. „Marže pumpařů byly ve sledovaném období velmi rozkolísané, někde vyšší, jinde i záporné. Dosavadní analýza zatím ale neprokázala plošně nepřiměřené marže,“ uvedl ministr.

iZdroj fotografie: Michal Reiter / Creative Commons / CC BY-SA
Zbyněk Stanjura

Zároveň kontrola neodhalila ani podezření na kartelovou dohodu čerpacích stanic. Důvodem velkého zdražení pohonných hmot tak byla panika na burzách a reakce motoristů, kteří si dělali zásoby. „V takové situaci ničemu nepomohou laciná a instantní populistická opatření typu snižování daní nebo stanovování cenových stropů,“ prohlásil Stanjura. Jako příklad ministr zmínil Maďarsko, kde podle něj cenová regulace způsobila nutnost policejního dozoru na čerpacích stanicích.

Do monitoringu se zapojili téměř všichni

Do monitoringu cen se zapojilo 600 provozovatelů, kteří posílali data za více než 2400 veřejných čerpacích stanic, informuje ČTK, a to za období od 15. února do 20. března tohoto roku. Do sledování se tak podle resortu zapojilo více než 90 procent trhu. Ti, kteří údaje nezaslali budou nadále od úředníků urgováni. Od hlavních čerpacích stanic ale resort údaje dostal.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Čerpací stanice

Povinnost denně hlásit průměrné prodejní ceny zadal resort financí provozovatelům čerpacích stanic minulý týden. Vláda kontrolou marží reagovala na rekordní ceny pohonných hmot. Zároveň kabinet Petra Fialy (ODS) rozhodl o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot, a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun.

Diskuze Vstoupit do diskuze
101 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články