Průzkum: Většina Čechů ztratila důvěru v prezidenta Zemana. Lidé naopak ocenili vyřizování na úřadech

Průzkum agentury STEM ukázal, že lidé nejhorší známkou hodnotí práci prezidenta republiky. Čtyřku nebo pětku mu udělilo 63 procent dotázaných.

i Zdroj fotografie: David Sedlecký / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Agentura STEM nechala v průzkumu dotazované hodnotit jednotlivé oblasti života. Známkovat mohli lidé jako ve škole. Jak informuje server Aktuálně, nejlepší hodnocení dostala zdravotní péče. Více než polovina respondentů by ji oznámkovala jedničkou nebo dvojkou. Před vypuknutím epidemie, v lednu 2020, přitom kvalitě zdravotní péče nejlepší známku udělilo jen 44 procent dotázaných. Žádná jiná oblast života nedosáhla ve srovnání s rokem 2020 takového výrazného zlepšení.

Úřady podle Čechů pracují dobře

Mírně lepší hodnocení má také například život starých občanů. Naopak u mladých rodin respondenti vidí zhoršení životních podmínek oproti předpandemickému období. „Veřejnost nevidí životní podmínky seniorů jako horší než dříve, i když podíl špatných známek je dále vysoký, 45 procent občanů udělilo čtyřku nebo pětku,“ uvedli autoři průzkumu. Dobrého hodnocení se dočkala práce městských a obecních úřadů. Jedničko nebo dvojku ji udělilo 49 procent lidí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Úředníci při práci

Pozitivně respondenti hodnotí také péči o bezpečnost občanů, zajištění občanské svobody nebo možnost uplatnit vlastní schopnosti. Lidé ocenili také práci krajských úřadů a vyřizování záležitostí na úřadech. Spokojení Češi naopak nejsou s prací prezidenta. Jeho činnost ohodnotilo čtyřkou nebo pětkou 63 procent dotázaných.

Lidé kriticky hodnotí vládu i parlament

Jak upozorňuje ČTK, v porovnání s průzkumem v roce 2020 se zdvojnásobil počet těch, kteří hodnotí hlavu státu nejhoršími známkami. „Aktuální propad je jednoznačně nejvýraznější a potvrzuje oslabení důvěry v prezidenta Miloše Zemana a kritiku jeho výkonu prezidentské funkce,“ uvedla agentura STEM. Zvýšení podílu kritických známek se projevilo také v hodnocení činnosti vlády a práce premiéra. Loni dostal nejhorší známku, a to pětku, bývalý premiér Andrej Babiš od třetiny dotazovaných, vláda od více než čtvrtiny.

iZdroj fotografie: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR
Poslanecká sněmovna

Aktuální průzkum ukazuje mírné zlepšení, ale u veřejnosti stále přetrvává vůči vládě kritický pohled. Naopak zhoršení hodnocení vidí agentura STEM u hodnocení práce Parlamentu, kterou stejně jako vládu kritizuje zhruba polovina dotázaných. Kritičtěji Češi hodnotí také obecně vnitropolitickou situaci, stav demokracie, vyhlídky do budoucna a podmínky života mladých rodin. Průzkum proběhl od 28. ledna do 7. února mezi zhruba tisícovkou respondentů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články