Češi míří za atmosférou adventních trhů k sousedům. „Chceme si užít Vánoce,“ říkají

Kvůli vládním protiepidemickým opatřením proti šíření covidu se letos na náměstích v Česku tradiční adventní trhy nekonají. Jejich atmosféru si ale lidé nechtějí nechat ujít.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Atmosféru vánočních trhů, které v tuzemsku zavřela protiepidemická vládní opatření, si Češi užívají v Polsku. Adventní trhy tam mají trvat až do konce roku. Pohádkovou atmosféru, kterou ocení zejména děti, nabízí například v Katovicích tamní Jarmark Bożonarodzeniowy nebo trhy ve Vratislavi, který se dostal i do mezinárodních průvodců.  S češtinou se tam letos setkáte na každém kroku.

Covidu se nebojíme

 „Tak co si dáš? Bigos, nebo tu klobásu? Já vyzkouším pirohy,“ je slyšet od stánku s občerstvením, píše Deník. Skupina Češek o kus dál popíjí punč a grzaniec, což je alkoholický nápoj s různými příchutěmi. Kelímek vyjde na 15 zlotých. Jsou z Ostravy. „Přece si nenecháme každý rok zkazit Vánoce, jsme očkované, covidu se nebojíme,“ říká jedna z nich. Za jízdu na vyhlídkovém kole, které dominuje jarmarku, dáte za osobu 20 zlotých.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Adventní trhy v Polsku

Přestože na náměstí v Katovicích byla hlava na hlavě, u stánků zejména s jídlem a pitím se dlouho nečekalo. Jedna z nejdelších front byla u prodejce, který nabízel ovoce v čokoládě. Například jablko stálo 12, hruška 11, švestky na špejli 9 a chilli papričky 8 zlotých, uvedl list. Většina českých turistů míří na trhy v sousedních zemích autem.

Chtěli jsme si užít Vánoce

V Katovicích není v době adventu jednoduché najít místa na zaparkování. Skupince Češek se to podařilo v podzemním stání obchodního centra Galeria Katowicka. První dvě hodiny jsou zdarma. O víkendu se tam ale tvořily kolony vozidel už před vjezdem na parkoviště a pak i v jednotlivých patrech.  Na trhu katovického Rynku to vypadalo, že je tam dokonce víc Čechů, než místních obyvatel.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vánoční trhy v Polsku

 „Nejsem tu poprvé, několikrát jsem zde byla už jako dítě s rodiči a naposledy v roce 2018 s kamarádkou, ale tolik lidí tu nikdy nebylo. Myslím, že překvapeni z toho množství Čechů musí být nejen stánkaři, ale i sami Poláci, hlavně ti místní,“ řekla listu Lucie z Bohumína. Podobná situace je na trzích ve Vratislavi. „Vánoční trhy v Čechách nemáme, takže jsme se na ně přijeli podívat sem. Chtěli jsme si užít Vánoce,“ cituje iRozhlas české turisty.

Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články