Česko čeká na schválení vakcíny, která by mohla oslovit některé antivaxery. Oproti stávajícím vakcínám se liší v jedné zásadní věci

Mnozí lidé se obávají negativních účinků současně používaných vakcín, které jsou vytvořeny za pomoci RNA informací nebo virů, které pocházejí například z opic.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Na začátku příštího roku by mohla být v České republice vakcína, která by mohla vyhovovat některým odpůrcům současného očkování proti koronaviru. Je totiž postavena na jiném principu než současně používané mRNA nebo vektorové vakcíny, vůči kterým mají odmítači očkování řadu výhrad. Česká republika má objednáno 370 tisíc dávek.

Vakcínu nyní posuzuje EMA

Jedná se o vakcínu od společnosti Novavax. V současné době ji již posuzuje evropská léková agentura EMA. Její použití by mělo být povoleno pravděpodobně v lednu.Tato vakcína by mohla být alternativou pro lidi, kteří z nějakého důvodu, byť ten důvod je často založen na různých dezinformacích, nemají vůli se naočkovat těmi stávajícími vakcínami,“ řekl podle Echo24 ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Adam Vojtěch

V současné době jsou v Evropské unii povoleny čtyři druhy vakcín. Ty od společnosti Pfizer a Moderna jsou takzvané mRNA vakcíny, které využívají genetického kódu viru. Vakcíny od AstraZeneca a Johnson & Johnson jsou vektorové. Ty využívají pro lidské tělo nějaký jinak neškodný vir. Ovšem Novavax je postavena na principu, který již je ozkoušený například ve vakcínách proti chřipce či rakovině děložního čípku.

Protein z můry a výtažek ze stromu

Jde o takzvanou proteinovou vakcínu. Podle Radiožurnálu k tomu tvůrci využívají buňky z můry. Ty vyrábějí takzvané koronavirové proteiny, které pak vědci sesbírají a složí do nanočástic připomínající koronavirus. K nim je přidán výtažek z kůry stromu mydlokor tupolistý. Ten obsahuje saponiny, které nejsou lidskému organizmu příjemné. Proto proti nim začne bojovat. Naučí se tak vlastně boji proti koronaviru.

iZdroj fotografie: Pixabay
Můra

V České republice je v současnosti proti nemoci covid-19 očkováno téměř 6,44 milionu lidí. Z toho má téměř 1,3 milionu lidí aplikovanou i třetí posilující dávku. Přesto Česká republika patří v očkování v rámci EU k těm horším zemím. V posledních týdnech se rychlost očkování zrychlila, třeba v úterý dostalo injekcí přes 90 tisíc lidí. Většinou se jednalo o posilující dávku. Téměř 83 procent lidí je očkováno vakcínou společnosti Pfizer.

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články