Česko daruje Ukrajině dělostřeleckou munici. Podle premiéra Fialy mohou další kroky následovat

Napětí mezi Ukrajinou a Ruskem eskaluje, a proto se Česká republika rozhodla ukrajinské straně pomoci. Vláda plánuje schválit dodávku munice.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Záměr darovat Ukrajině dělostřeleckou munici už v minulém týdnu oznámila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). V pondělí pak tento plán potvrdil premiér Petr Fiala (ODS). Vláda by to podle něj měla schválit na svém jednání. „Komunikujeme s ukrajinskou stranou a celou věc bude průběžně sledovat a vyhodnocovat krizový štáb ministerstva zahraničí. Pokud bude potřeba, budou následovat i další kroky,“ sdělil předseda vlády pro server iDnes.

Dojde na stažení diplomatů?

Podle šéfky resortu obrany je Česko připraveno v případě ruského útoku na Ukrajinu podpořit i sankce vůči Rusku. Dodávky dělostřelecké munice mají být uskutečněny co nejdříve to bude možné. Jak Černochová informovala, do Kyjeva má být poslána munice ráže 152 milimetrů. Množství ale zatím nebylo upřesněno. Pro munici se Česko rozhodlo na základě sepsaného seznamu požadavků pomoci, který poslala ukrajinská strana.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Letadlo

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v minulém týdnu avizoval, že stát zvažuje i další formu pomoci. K evakuaci českých občanů a diplomatů se ale zatím Česko nechystá. „Jsme připraveni učinit nezbytné kroky k ochraně našich zaměstnanců a občanů České republiky, kteří se na území Ukrajiny nacházejí. Za tímto účelem na úterý svoláváme krizový štáb,“ oznámila mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do.

Koordinace v rámci NATO

Své lidi na ukrajinském území nechávají také ostatní státy Evropské unie. USA se rozhodly své diplomaty stáhnout. Tento krok ale označila Ukrajina za předčasný. Evropská unie se k podobnému postupu nechystá ani podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella. „Nemyslím, že bychom museli opustit Ukrajinu a odejít,“ řekl. Pracovníky svého velvyslanectví na Ukrajině hodlá naopak stáhnout kvůli obavám z možné ruské invaze Velká Británie. Odejít má zhruba polovina osob.

iZdroj fotografie: Flickr
Sídlo NATO v Bruselu

Česko bude nadále situaci monitorovat. Kromě úterního krizového štábu se také každodenně na ministerstvu zahraničí schází pracovní skupina. Země zároveň svůj postoj k situaci na rusko-ukrajinské hranici koordinuje s partnery v rámci Severoatlantické aliance (NATO). Jak informuje server Echo24, záměr darovat Ukrajině dělostřeleckou munici kritizují komunisté. Podle KSČM to ještě více zvyšuje napětí v Evropě a s tím hrozbu války.

Diskuze Vstoupit do diskuze
62 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články