Česko má nejnižší nezaměstnanost v EU. Lidí bez práce v celé unii je přes 14 milionů

Do míry nezaměstnanosti se promítla i pandemie. Díky zmírnění nákazy je letos situace na pracovním trhu příznivější, než tomu bylo loni na podzim.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Přestože nezaměstnanost klesá, v Evropské unii je přes 14 milionů lidí bez práce. Nejnižší míru nezaměstnanosti má dle Aktuálně ze všech unijních zemí má Česká republika, na chvostu je naopak Řecko a Španělsko. Díky zmírnění pandemie koronaviru je letos situace na pracovním trhu příznivější, než loni na podzim. Vyplynulo to z předběžné zprávy úřadu Eurostat. Ten v případě Česka používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od údajů Úřadu práce.

14 milionů Evropanů bez práce

Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie v září podle sezónně přepočtených údajů klesla na 6,7 procenta ze srpnové hodnoty 6,9 procenta. Nejnižší míra nezaměstnanosti byla v České republice, kde činila 2,6 procenta. V zemích eurozóny klesla na 7,4 procenta ze 7,5 procenta v předchozím měsíci, uvedl Eurostat. Oproti loňsku vykazují letos statistiky příznivější data, což je způsobeno především zmírněním průběhu pandemie. Loni v září míra nezaměstnanosti v EU činila 7,7 procenta a v zemích platících eurem 8,6 procenta.

Evropský statistický úřad uvedl, že v září bylo v celé EU bez práce 14,324 milionu lidí, z čehož 12,079 milionu připadalo na eurozónu, tedy na země, ve kterých se platí eurem. Ve srovnání se srpnem se jejich počet v unii snížil o 306 000, v eurozóně o 255 000. Loni v září bylo v Evropské unii bez práce o 2,054 milionu lidí méně než letos a nezaměstnaných v eurozóně za rok ubylo o 1,919 milionu, uvádí se ve zprávě Eurostatu.

Vysoká nezaměstnanost mezi mladými

Nepříznivý vývoj na pracovním trhu pokračuje v kategorii mladých lidí. Nezaměstnanost mezi lidmi do 25 let totiž nadále zůstává vysoká. V EU její míra klesla na 15,9 procenta ze srpnových 16,1 procenta, v eurozóně pak na 16,0 z předchozích 16,3 procenta. To znamená, že celkem bylo v září bez práce 2,815 milionu mladých, v eurozóně je to pak 2,307 milionu. Ve svých výpočtech Eurostat vychází z obecně používané standardní definice nezaměstnanosti Mezinárodní organizace práce.

iZdroj fotografie: Unsplash
Práce přes telefon

Mezi nezaměstnané počítá mezinárodní organizace osoby, které si v posledních čtyřech týdnech aktivně hledaly práci a jsou schopné nastoupit do zaměstnání v nejbližších dvou týdnech. Podle českého úřadu práce v září v tuzemsku klesla míra nezaměstnanosti na 3,5 procenta. Data z úřadu práce a statistik jsou odlišná. U míry nezaměstnanosti totiž Český statistický úřad vychází z výběrového šetření pracovních sil, zatímco Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články