Havlíček nechápe klid vlády ohledně možného zastavení plynu z Ruska. Podle něj má Česko zásoby na necelý měsíc

Podle exministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (ANO) měla vláda nakoupit zásoby plynu a nikoli hazardovat a spekulovat. Některé státy už dodávky ruského plynu omezily.

i Zdroj fotografie: S vědomím Karla Havlíčka / Facebook
                   

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek podepsal dekret, podle kterého musí odběratelé z takzvaných nepřátelských zemí za ruský plyn platit v rublech. V opačném případě dodávky zastaví. K takové hrozbě se vyjádřil také místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. „Nebyl bych tak klidný jako vláda. Musíme si uvědomit, že Evropa je ze 40 procent závislá na plynu, Česko trochu více,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Exministr průmyslu a dopravy poukázal na to, že kabinet Petra Fialy odmítl dokoupit zásoby plynu.

Kupka situaci uklidňuje

Podle Havlíčka nereagovala vláda na návrh hnutí ANO v době, kdy bylo v zásobníku 15 procent. „Teď máme 11 procent. Kdyby Putin plyn pravdu vypnul, máme zásoby na 20 až 25 dnů,“ vysvětlil poslanec. V zásobnících má být prostor pro celkem 2,9 miliardy kubíků plynu. Možnost dokoupení plynu do zásobníku ale odmítá ministr dopravy Martin Kupka, podle kterého by vláda vyhodila 3 miliardy korun, pokud by před měsícem nakoupila 200 milionů kubíků plynu. Takový krok by podle něj vedl k prodražení kontraktu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Hořící plyn na sporáku

S tím ale Havlíček nesouhlasí, protože v případě zastavení dodávek plynu z Ruska půjdou ceny nahoru. „Stát nemůže takhle hazardovat a spekulovat, zda vydělá o miliardu méně nebo více. Mohli jste způsobit, že školy a zdravotnická zařízení budou bez plynu,“ uvedl v pořadu Partie bývalý šéf resortu. Podle Kupky by ale domácnosti byly až poslední v řadě opatření ke snížení spotřeby, pokud by došlo na zastavení ruského plynu. Lidem by tak neměly být dodávky omezeny.

Litva už ruský plyn nepotřebuje

Ministr dopravy se také zároveň opřel do bývalé vlády v souvislosti s energetickou nezávislostí země. „Pan Havlíček chodil s pozvánkou pro Rosatom v tendru pro Dukovany, mohli jsme být v ohrožení,“ prohlásil směrem k místopředsedovi hnutí ANO. Rusko po čtvrtečním vydání dekretu o platbách v rublech následně v pátek oznámilo, že dodávky plynu do Evropy zatím nezastaví. Důvodem je skutečnost, že platby za plyn dodávaný po 1. dubnu mají být realizované až koncem měsíce nebo začátkem dalšího.

iZdroj fotografie: AB Klaipėdos Nafta / Creative Commons / CC BY-SA
Terminál Klapejda

První zemí, která nákup ruského plynu zastavila je Litva, informovala o tom ČTK. Stát je schopen od začátku měsíce nahradit plyn dodávkami zkapalněným zemním plynem dováženým do terminálu v Klajpedě. Omezení dovozu plynu z Ruska od května oznámilo i Polsko. K ukončení nákupu ruského plynu vyzvala také německá ministryně obrany Christine Lambrechtová. Podle ní by to měla Evropská unie učinit v rámci zpřísnění protiruských sankcí za zločiny ve městě Buča.

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články