Od ledna si běžná domácnost připlatí za elektřinu až 250 korun. ČEZ zdražuje o třetinu

Na energetickém trhu vyrostla cena elektřiny během roku trojnásobně. Někteří dodavatelé se proto uchýlili k zdražování. Zákazníci s běžnými sazbami se tak musí připravit platit až o třetinu víc.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Připlatit si za elektřinu budou muset od Nového roku zákazníci energetického gigantu ČEZ. Společnost oznámila, že zvýší cenu elektřiny pro zákazníky nejběžnějších sazeb v průměru o třetinu. Důvodem zdražení je růst velkoobchodní ceny elektřiny, jak píše server iRozhlas. Lidí, kteří si smluvně nechali cenu zafixovat, se avizovaný růst ceny elektřiny nedotkne. Rekordní růst cen energií na burze způsobil pád dodavatelských firem jako je Bohemia Energy nebo Kolibřík.

Na burze stoupla cena elektřiny trojnásobně

„Velkoobchodní cena elektřiny, kterou nakupujeme pro naše zákazníky, za poslední rok stoupla trojnásobně. Na extrémní úrovně totiž vyšplhala cena komodit, které potřebujeme k výrobě elektřiny: plynu, uhlí, povolenky. Vidíme, že řada dodavatelů situaci neustála a končí. Mrzí nás, že ke zvýšení cen dojde i u ČEZ, ale snažili jsme se to udělat co nejvíce citlivě a do změn ceníků nepromítáme plné navýšení současných vysokých cen na burzách,“ uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Stožár vysokého napětí

Energetická společnost avizuje průměrné zvýšení sazby zhruba o třetinu. Například cena za spotřebovanou megawatthodinu se však u nejběžnější sazby D02 zdvojnásobí. Zatímco dosud lidé za megawatthodinu platili 1700 korun bez DPH, nově to bude 3120 korun. Regulované poplatky v tuto chvíli zůstávají nezměněné. Během listopadu pak jejich novou výši oznámí Energetický regulační úřad. Výrazný růst poplatku se nicméně neočekává.

Běžná domácnost si připlatí 250 korun

Pro lepší představu o tom, jak se ceny od nového roku zvýší, uvedl Gazdík příklad. „Pro nejběžnější sazby domácností, které elektřinou vaří a svítí, bude změna ceníků znamenat vyšší platby v průměru o 250 korun měsíčně,“ cituje ho Forum24. Naopak zákazníci, kteří mají aktivní fixaci, budou platit stejné ceny jako dosud. Přestože elektřina na burze zdražuje, ČEZ podle Gazdíka má pro ně zajištěnou elektřinu a podmínky fixace dodrží. Energetický gigant od ledna zdraží také plyn. Bližší informace však zatím nesdělil.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Peníze

ČEZ loni na dobu neurčitou plošně snížil ceníky u všech produktů, které do konce roku zůstanou beze změny. Na energetickém trhu se za poslední rok zvýšila cena elektřiny trojnásobně, což způsobilo dodavatelům vážné problémy. V půlce října oznámily ukončení činnosti firmy Bohemia Energy se zhruba 900 000 odběrateli, Kolibřík Energie s 28 000 klienty a A-PLUS Energie obchodní a.s. se 150 odběrnými místy. Jejich zákazníci poté museli přejít k dodavatelům poslední instance a zálohy se jim zvýšily několikanásobně.

Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články