Chcete výsledek PCR testu co nejdříve? Čím víc zaplatíte, tím rychleji ho budete mít. Cena se může vyšplhat až přes 7 tisíc korun za jeden

Firmy nabízejí rychlé PCR testy, zájemci za ně ale zaplatí několik tisíc korun. Na letišti Václava Havla je výsledek do dvou hodin, stojí 7500 Kč.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Čekací doba na výsledek testu se může protáhnout až na dva dny. To však působí problémy například cestujícím do Ameriky poté, co země kromě potvrzení o očkování nově požaduje při vstupu negativní test, který nesmí být starší 24 hodin. Proto často využívají možnost udělat si test v Praze na letišti. Sáhnou ovšem hlouběji do kapsy.

Firem, které nabízejí rychlé testy, je spousta

Rychlé PCR testy s výsledky do dvou hodin nabízí na letišti Václava Havla firma GHC Genetics, stojí ale 7500 korun. Podle mluvčího společnosti je to však přiměřená cena: „Odpovídá to nákladům na náplně a zakoupené velmi nákladné přístroje, které testy provádějí a kterých máme na letišti několik, abychom mohli testovat souběžně. Cena za test není v žádném rozporu se všemi platnými nařízeními, jež definují podmínky PCR testování,“ vysvětlil pro Novinky.

iZdroj fotografie: Depositphotos
PCR testování

Firma také i přes poměrně vysokou cenu eviduje o testy velký zájem. Na svých webových stránkách dokonce upozorňuje, že mohou být i dočasně nedostupné. Lidé, kteří jsou očkovaní proti covidu, mají na všech odběrových místech nárok na dva bezplatné PCR testy měsíčně. Výsledky jim ovšem mohou přijít za více než 24 hodin. Ohledně rychlotestů se proto vyplatí porovnat nabídky a ujistit se, že výsledky pošlou i s potvrzením v angličtině.

Čím rychlejší výsledek, tím vyšší cena

Rychlé testy však nabízejí i jiné společnosti v Praze. Například Covidpoint odebírá PCR test na Praze 8. Zákazník výsledek dostane do 90 minut, zaplatí za to 4400 Kč. V odběrových centrech společností Anygence/ Prevedig, která jsou v holešovické tržnici, v centru v Revoluční ulici a před sokolovnou na Vinohradech, si zájemci nohou vybrat PCR test s výsledky do šesti nebo do dvou a půl hodiny. První stojí 3750 korun, druhý 6950.

iZdroj fotografie: Depositphotos
PCR testování

O trošku déle se čeká na výsledky u firmy Synlab. „Zájemce zaplatí 1490 Kč a variantu Super Express nabízíme pouze na našem pražském mobilním odběrovém místě Cube na Evropské třídě. Odběr musí být proveden do 9.00 a výsledek pak doručujeme do 15 hodin,“ uvedla pro Právo ředitelka společnosti Kateřina Bílly Danyšová. Zájemci by si na tento test měli zajít nejlépe ráno třeba před odpoledním odletem.

Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články