Chyba ministerstva zdravotnictví. Lidé bez PCR testu nedostanou potvrzení o prodělání nemoci. Důvodem je nařízení vlády

Certifikát o prodělání nemoci je obtížné získat. Nakažení nemohou opustit karanténu a nechat si udělat PCR test, který jako jediný hygiena uznává.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vrcholový sportovec a juniorský mistr Evropy, to je Mathias Vacek. Jeho příběh ale zdaleka není ojedinělý, pouze je pro něho o něco víc frustrující. Nejmladší syn přinesl nákazu ze školy a celá rodina záhy onemocněla.

Chyba v nařízeních

Po pozitivním antigenním testu potvrdil nákazu i PCR test. Na základě telefonátu z hygienické stanice měla celá rodina nařízenou pětidenní karanténu, přitom neočkovaní nesmí mezi lidi dní deset. Za dva dny ulehl Mathias s horečkou a těžkým průběhem nemoci. Lékařka jej po pozitivním antigenu zanesla do databáze nakažených osob v pondělí 1. listopadu. Certifikát o prodělané nemoci však nezískal, protože na rozdíl od svých bratrů neabsolvoval PCR test, tudíž nebyl zaveden do databáze hygieny.

iZdroj fotografie: S vědomím Adama Vojtěcha / Facebook
Adam Vojtěch

„Ačkoliv jsem měl všechny příznaky nemoci a pozitivní antigen od lékařky, potřebný dokument jsem neobdržel. Přitom jsem kvůli horečce a nařízené izolaci nemohl jít ven mezi lidi a udělat si PCR test. Vždyť za vědomé šíření nákazy je pokuta až tři miliony korun,“ vysvětluje situaci sportovec. Na problém upozornil již v minulosti Český Rozhlas.

Potřeba certifikátu

Mathiasova matka Deníku popsala, že několik dní strávili telefonáty s hygienou i ministerstvem zdravotnictví. „Přehazovali si nás jako horký brambor. Mathias už nemohl ani spát, protože na 15. listopadu měl koupenou letenku do Španělska, ale potvrzení o nemoci, které mělo dorazit 12. listopadu, stále nepřicházelo,“ líčí případ Jaroslava Vacková.

Potřebného certifikátu se nedočkali. „Nakonec jedna úřednice Hygienické stanice hl. města Prahy uznala obrovskou chybu ministerstva zdravotnictví a prý nejsme sami, kdo to řeší. Ale situaci ani ona nikam neposunula,“ sdělila matka.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Praktický lékař

Od Mathiasovy praktické lékařky nakonec přišel dokument o prodělání nemoci, ne však certifikát, který se v EU uznává. „Do Španělska nakonec Mathias odletěl, ale potýká se tam s velkými potížemi. Všichni chtějí QR kód,“ řekla Vacková. Pro sportovce, kteří tráví většinu času na zahraničních soutěžích, je certifikát velice důležitý, umožňuje jim půl roku žít, trénovat a závodit víceméně bez omezení.

Nedopatření ministerstva

Podle informací z ministerstva je nemocná ta osoba, která má příznaky a antigenní test, nebo ta která příznaky nemá, ale má pozitivní PCR test. „Není důvod, aby lidé, kteří patří do první skupiny a berou se jako covid pozitivní, nedostávali certifikát o prodělané nemoci. V terénu to neustále řešíme a opakovaně jsme na to upozorňovali, avizovala Květoslava Kotrbová z jihočeské krajské hygieny.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Testování na covid-19

Když paní Vacková zavolala na covidovou linku 1221, nic se nedozvěděla. „Nikdo se tím nezabývá. Nikoho nezajímá, že lékařka poslala potvrzení o nemoci, že syn byl nahlášen na hygieně, která ho detailně zpovídala. Jedinou váhou pro ně má PCR test, který prošel laboratoří. Myslím, že je to obrovská chyba,“ zmínila. Nedopatření snad napraví nastupující ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Zobrazit další články