Rakousko zavádí celostátní uzávěru pro neočkované. Přísný lockdown čeká i další evropské státy

Slovensko bude trestat lidi, kteří vyhrožují zdravotníkům kvůli očkování proti koronaviru. Hrozí jim pokuta až 1 500 eur, tedy v přepočtu necelých 38 tisíc korun.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Podzimní vlna epidemie covidu-19 sílí v celé Evropě. Počty nově nakažených i lidí hospitalizovaných v nemocnicích dramaticky rostou. Česká vláda s razantním protiepidemickými opatřeními přijde zřejmě až v úterý. Rakousko je před vyhlášením celostátního lockdownu. Slovenský parlament schválil úpravu zákona, který dovoluje zaměstnavatelům zjišťovat, zda jsou jejich pracovníci očkovaní nebo nemoc prodělali.  Částečná uzávěra čeká Nizozemsko, přitvrdit chce i Německo.

Nejradikálnější je Rakousko

Nejradikálnější je v přijímání opatření, která by měla zastavit růst epidemie, Rakousko. Už nyní v zemi platí zpřísněná opatření pro lidi, kteří nejsou očkovaní. Nemohou navštěvovat třeba restaurace nebo některé služby. Podobná pravidla platí i v některých německých spolkových zemích. V neděli rakouská vláda rozhodne o tom, že lidé bez očkování nebo dokladu o prodělání nemoci covid-19 by ze svých domovů mohli vycházet jen v nejnutnějších případech.

Na to, zda lidé bez vakcíny chodí jen do práce a na nákupy, bude dohlížet policie. Kontroly budou namátkové. „Nežijeme přeci v žádném policejním státě,“ cituje ČT kancléře Alexandera Schallenberga. Země zaznamenala vůbec nejvyšší přírůstky nakažených od začátku epidemie. O víkendu zřejmě zavede částečný lockdown také Nizozemí. Už nyní tam platí povinnost nosit roušky na veřejných místech a k návštěvě restaurací, kin i sportovních utkání je třeba mít covidpas.

Za výhružky zdravotníkům pokuta

Přituhuje i na Slovensku. Tamní úřady mají nově možnost nařídit firmám, aby vstup zaměstnanců či zákazníků do svých provozů podmínili potvrzením o očkování, o prodělání onemocnění, případně o negativním testu na koronavirus. Pokud ani jedno z potvrzení zaměstnanec nepředloží nebo nepodstoupí test, nebude moci pracovat a zaměstnavatel mu nebude muset vyplatit mzdu. Zdravotníci čelili v souvislosti s očkováním výhružkám. Nově za to lidé mohou dostat pokutu do 1500 eur.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zkumavka s pozitivním případem covidu-19

Přes 48 tisíc nových případů koronaviru zaznamenalo ve čtvrtek Německo. Země se znovu vrací k testům zdarma, což platí od víkendu. Kochův institut pro potírání infekcí vyzývá k navrácení přísných protiepidemických opatření a žádá zrušení velkých akcí. Město Berlín podle Blesku od pondělí povoluje vstup do restaurací, kin, divadel, muzeí nebo galerií, ale také do saun, heren nebo zoo jen očkovaným nebo lidem, kteří covid-19 prodělali.

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články