Vědci objevili další příznaky covidu-19. Dávejte pozor, zda se netýkají právě vás

I po dvou letech, kdy se lidstvo potýká s pandemií koronaviru, vědci přicházejí s novými poznatky. Virus navíc mutuje a své vlastnosti tak mění.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Příznaky nákazou koronavirem u člověka mohou být i jiné, než o kterých se všeobecně mluví. Asi tím nejčastějším je kašel, o kterém se samozřejmě ví. Lidem s těžkým průběhem onemocnění brání v dostatečném okysličení organizmu. Proto končí v nemocnici na kyslíku nebo ventilátoru. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí CDC ale nyní přidalo na seznam příznaků další tři, o kterých se dosud nevědělo.

Pozor na šedou barvu

Způsobovat je podle TV Nova, která o nových poznatcích informovala, může především varianta omikron. Ta se objevila zhruba před dvěma měsíci v jižní Africe a nyní začíná převládat v mnoha zemích světa včetně USA. Je totiž mnohem infekčnější. Nyní vědci upozorňují na to, aby si lidé kontrolovali své rty, pokožku a nehty. Při nákaze covid-19 se mohou zbarvit došeda. Proto se jim říká i šedá trojice.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Teplota

„Pokud se u vás objeví jakýkoliv z těchto příznaků, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc,“ varovalo pacienty CDC. Zešednutí pokožky nebo nehtů podle lékařů způsobuje nedostatek kyslíku v krvi. Příznak se obecně nazývá cianóza. V době stále většího výskytu omikronu může být mnohem častější. V některých evropských zemích převládl. V České republice to podle odborníků nastane nejspíše v řádech dnů, protože se v populaci kominitně šíří.

Chuť a čich nemocným nyní zůstává

Podle Českého rozhlasu se mohou některé projevy variant delta, která dosud převládala, a omikronu lišit. Například není tak často pozorován charakteristický příznak předchozích variant, kterým byla ztráta čichu a chuti. Protože je omikron nový, jsou informace o něm zatím jen kusé. Naopak příznakem by podle všeho mělo být noční nadměrné pocení. Lidé také velmi často pociťují celkovou únavu a bolesti celého těla.

Newyorský lékaře Craig Spencer před nedávnem popsal své zkušenosti se současnou vlnou vyvolanou omikronem. V USA laboratoře zaznamenávají rekordní čísla nakažených. Podle něho jsou nemocnice zahlcené jako během dřívějších vln, i když má omikron mírnější příznaky. Méně lidí údajně potřebuje napojení na kyslík.Starší lidé nemocní covidem jsou příliš slabí na to, aby vstali z postele. Nemohou tedy opustit nemocnici. Naštěstí ale ani jeden nepotřeboval ventilátor,“ citoval iROZHLAS jeho zkušenosti.

Podle něho i proti variantě omikron, která umí obejít imunitu a částečně i očkování, je vakcína dle všeho účinná. Většinu lidí, kteří v jeho nemocnici vyžadují hospitalizaci, tvoří neočkovaní. Očkovaní lidé mají většinou ještě jiné závažné onemocnění a péči potřebují hlavně kvůli tomu, že covid-19 zhoršil jejich již tak nedobrý zdravotní stav. V Česku je nyní plně očkováno téměř 6,7 milionu lidí, přes 2,5 milionu z nich dostalo i posilující dávku.

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články