Covid pas je možné mít už v těle ve formě mikročipu. Nabízí to firma ze Švédska

K prokázání bezinfekčnosti už nebude nutné mít nabitý mobilní telefon. Covid pas je možné mít pod kůží díky mikročipovým implantátům.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

S možností mít svůj covid pas pod kůží přišla špolečnost Dsruptive Subdermals. Ta technologii zkouší na svých zaměstnancích. Jak informuje server Echo24 čip má velikost zrnka rýže a implantován je do ruky. Aktivace probíhá jen při kontaktu se senzorem chytrého telefonu. Jinak je mikročip pasivní, takže nepotřebuje žádnou baterii. Podle výrobce ani není možné, aby z implantátu unikly nějaké informace.

Konspirační teorie realitou?

Podle Hannesa Sjoblada, ředitele společnosti, nelze přes zařízení zjistit polohu osoby, protože mikročip nejde aktivovat jiným způsobem než díky telefonu. Šéf firmy navíc zdůrazňuje, že lidé dostávající implantáty se k tomu rozhodli dobrovolně. „Jsou zvědaví a chtějí s těmito novými technologiemi pracovat,“ řekl Sjoblad. Mikročip v ruce je ale podle reakcí na sociálních sítích stále velmi kontroverzní téma.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Covid pas

Mnoho lidí na novinku ze Švédska reaguje negativně. „Nápady ze sci-fi se stávají hluboce znepokojivou dystopickou realitou,“ napsal například na sociální síti Twitter šéf Nadace pro zdraví Dr. Ratha Paul Anthony Taylor. Švédský novinář Peter Imanuelsen pak připomněl, že něco takového bylo ještě pár měsíci považováno za konspirační teorii.

Švédi jsou lídři v mikročipech

Společnost, která mikročipy vyvinula, to ale přesto považuje za budoucnost. „Jsme přesvědčení, že implantáty vybavené senzory představují nové paradigma v péči o zdraví,“ stojí na stránkách Dsruptive Subdermals. Firma navíc ubezpečuje, že implantát není možné ztratit ani odcizit a má dlouhou životnost. Pro běžné spotřebitele prodej nové technologie zatím není možný, ale společnost věří, že v budoucnu se podaří skrze různé distributory.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mikročip

Využívání podkožních mikročipů není ale žádnou novinkou. Právě Švédsko je v této oblasti na špici, jak informuje francouzský server CNEWS. V posledních letech si několik Švédů nechalo vložit pod kůži elektronický implantát, který jim nahradil klíče, platební kartu nebo jízdenku na vlak. Očkovací certifikát by tak byl jen další možností.

Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články