Čtvrtá dávka bude potřeba. Válek se vyjádřil k její aplikaci

Ačkoliv se třetí dávka vakcíny proti covidu zdála zezačátku jen jako posilující pro rizikové skupiny, dnes už se mluví o čtvrté dávce pro všechny.

i Zdroj fotografie: TOP09
                   

Světová pandemie nemoci covid-19 trvá už téměř dva roky a neustále mění pravidla kvůli mutacím. Lidstvo sice vynalezlo očkování, nicméně se každým dnem ukazuje více důvodů, proč není tak efektivní, jak si odborníci mysleli. Právě kvůli mutacím slýcháme ze společnosti, že dvě a nejspíš ani tři dávky nebudou stačit.

„Tečka za koronavirem“

Tak znělo hlavní heslo očkovací kampaně v Česku. Kampaň slibovala, že lidé budou mít po dvou dávkách vyhráno nad nemocí. Ukazuje se ale, že to není úplně pravda. Vakcína byla vyvinuta na původní kmen covidu a její účinnost na zmutované kmeny klesá. Stejně tak se ukazuje, že se v těle postupně snižuje i množství protilátek, a to především u nejrizikovějších seniorů. Nicméně z dat nemocnic vyplývá, že proočkované země zvládají covidovou situaci lépe.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

Podle dat vakcína opravdu chrání před těžkým průběhem nemoci, nebrání však tomu, aby se i očkovaní lidé nakazili a nemoc dále šířily, i když v menší míře než neočkovaní. Třetí posilující dávka byla původně považována jako spíše dobrovolný doplněk pro seniory, dnes se z ní stává v podstatě povinnost. Pokud si lidé chtějí zachovat platnost covid pasu i 9 měsíců po aplikaci druhé dávky.

Čtvrtá dávka

I když má v sobě tři dávky něco přes 10 procent českých občanů, hovoří nastupující vláda o dávce čtvrté. „Jak to teď vypadá, bych si netroufl říct, že nebude potřeba čtvrtá dávka. Myslím, že by bylo velmi neseriózní, kdyby někdo říkal, a také to zatím nikdo neříká, že po třetí dávce imunita vydrží tak dlouho, že už žádná další dávka nebude potřeba. Je velmi nekorektní říkat, že dostanu třetí dávku a jsem za vodou,“ citovala CNN Prima NEWS nastupujícího ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09).

iZdroj fotografie: Ben Skála / Creative Commons / CC BY-SA
Vlastimil Válek

Šéf farmaceutické společnosti Pfizer Albert Bourla uvedl, že se podle reálných dat ukáže, jak dlouho třetí dávka vakcíny proti covidu od firem Pfizer a BioNTech bude chránit před omikronem. Podle něj budeme potřebovat čtvrtou dávku. Podle dřívějších odhadů ochrana měla vydržet 12 měsíců. S omikronem musíme počkat, protože nemáme ještě dostatek informací a dat. Možná bude 4. dávka potřeba dříve. Zároveň poznamenal, že třetí dávka poskytne velmi dobrou ochranu. Uvedl Bourla v rozhovoru pro CNBC.

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články