Čtvrtá dávka vakcíny proti covidu bude pravděpodobně určena jen některým skupinám

Čtvrtá dávka vakcíny proti covidu-19 může výrazně zvýšit ochranu před těžkým průběhem onemocnění. Pomoci má hlavně ohroženým skupinám.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jak informuje server Washington Post, v USA už byla aplikace čtvrté dávky očkování proti covidu-19 povolena pro osoby starší 50 let a pro lidi s oslabenou imunitou. Právě tyto skupiny osob mají být podle expertů ohroženi vážným průběhem v případě nakažení covidem-19. Tato dávka by tak měla podle odborníků předcházet hospitalizaci ohrožených skupin a je dostupná od společností Pfizer/BioNTech a Moderna, píše dále Washington Post.

Čtvrtá dávka jen cíleně

Největším přínosem druhé posilující dávky (tedy čtvrtého očkování) má být dle Washington Postu krátkodobá ochrana obzvlášť zranitelných skupin. V USA přistupují k aplikaci další dávky kvůli šíření varianty BA.2, která je vysoce infekční a nyní představuje ve Spojených státech 70 procent všech nových případů. Další dávka vakcíny má posílit imunitu u lidí, u kterých už klesla s odstupem od aplikace třetí dávky. Odborníci upozorňují, že by čtvrtou dávku nemusel dostávat každý, ale její aplikace by měla být cílena jen na ohrožené skupiny, píše Washington Post.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nová varianta omikronu

Většině obyvatel totiž pode epidemiologů stačí dvě nebo tři dávky pro ochranu před těžkým průběhem onemocnění. Otázku, jestli čtvrtá dávka bude tou poslední, ale vědci zatím nedokáží zodpovědět. Podle odborníka na infekční choroby Williama Schaffnera záleží na dvou faktorech. Prvním je možnost objevení nové varianty koronaviru se schopností vyhnout se stávající ochraně vakcín, jak řekl pro server Washington post. Druhým faktorem je čas, který uplynul od doby, kdy dotyčný naposled onemocněl covidem-19.

V Česku to zatím není téma

Schaffner ale zároveň upozorňuje, že u každého člověka je rozdílná doba, po kterou je dotyčný chráněn vakcínou proti covidu-19. Studie amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) navíc naznačuje, že vakcíny mRNA zůstaly ve Spojených státech vysoce účinné i během nárůstu případů při vlně varianty omikron. A to i u těch, kteří nedostali třetí dávku vakcíny. Kromě USA umožňuje očkování čtvrtou dávkou vakcínu proti covidu-19 také Izrael. Jak informoval server CNN Prima NEWS, v Evropě se zatím téma čtvrtého očkování příliš neřeší.

iZdroj fotografie: S vědomím Vlastimila Válka / Facebook
Vlastimil Válek

Český ministr zdravotnictví Vlastimil Válek naznačil, že by čtvrtou dávku měly dostat jen rizikové skupiny. „Musím počítat s tím, že každému seniorovi nad šedesát let chci nabídnout kvalitní očkovací látku. Silná imunita po další dávce očkování trvá zhruba čtyři měsíce,“ cituje slova šéfa resortu server CNN Prima NEWS. Podle izraelské studie čtvrtá dávka vakcíny od společností Pfizer/BioNTech u lidí starších 60 let až ztrojnásobuje ochranu před vážným průběhem nemoci v porovnání se třemi dávkami.

Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články