Tvůrce vakcíny AstraZeneca: Čtvrtá dávka očkování není nutná. Vyjádřil se i Prymula

Očkování čtvrtými dávkami vakcín proti koronaviru se už rozběhlo v Izraeli. Uvažují o tom i další státy. V nejchudších zemích světa nemá drtivá většina lidí ani první dávku.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Podávání posilujících dávek vakcíny proti koronaviru dvakrát ročně není podle jednoho z předních britských vědců a spolutvůrce oxfordské vakcíny AstraZeneca Andrewa Pollarda udržitelné. „Očkování proti infekci je velmi důležité. Nemůžeme očkovat planetu každých šest měsíců,“ cituje vědce server CNN. Současně řekl, že v budoucnu je třeba se zaměřit na zranitelné skupiny. Podobně se na čtvrté dávky dívá i exministr zdravotnictví epidemiolog Roman Prymula.

Očkování v chudých zemí vázne

Očkování čtvrtými dávkami běží několik týdnů v Izraeli a plánuje to i třeba Velká Británie nebo Německo. Pollard, který je i šéfem oxfordské vakcinační společnosti, řekl, že pravidelné očkování planety posilujícími dávkami není udržitelné ani finančně. Podle něho je nutné zaměřit se na rizikové skupiny a zároveň upřesnit, „zda, kdy a jak často budou zranitelnější lidé dodatečné dávky potřebovat“. Vědci prý nemají ani dostatek dat, aby zaručili délku doby, po kterou třetí dávka bude poskytovat ochranu.

Světová zdravotnická organizace upozorňuje, že vázne očkování proti koronaviru v nejchudších zemích světa. „Pamatujte na to, že v nízkopříjmových zemích, má dnes první dávku méně než deset procent lidí, takže představa pravidelných čtvrtých dávek jednoduše není racionální,“ prohlásil Pollard. Když svět přečká zimu, má podle něho to nejhorší z pandemie za sebou. „Někdy se společnost otevřít musí. Až se otevře, nastane období s větším počtem infekcí, což je důvod, proč zima na to není ta správná doba,“ dodal.

Nepříjemné varianty mohou přijít

Epidemiolog Rastislav Maďar se domnívá, že důležitější je proočkovat co nejvíce lidí dávkou třetí. „Důležitější než čtvrtá dávka je teď to, aby se co největší část populace naočkovala posilující třetí. Dobu platnosti třetí dávky přesněji ukážou až studie z následujících měsíců.“ cituje Maďara Blesk.

iZdroj fotografie: Nextfoto
Roman Prymula

Protože neexistují zatím vakcíny specificky zaměřené na nové varianty koronaviru, není příznivcem čtvrtých očkování epidemiolog Prymula. „Neměli bychom to suplovat tím, že budeme stále dokola aplikovat tu původní vakcínu. Proto jsem v podstatě také spíše proti čtvrté dávce očkování. Vidíme, že po opakovaných dávkách už imunita u člověka přetrvává jen krátkou dobu, zhruba dva a půl měsíce a pak zase prudce klesá dolů,“ řekl listu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články