Další televizní hádka v přímém přenosu: Schillerová se pustila do Válka kvůli očkování

Končící ministryně financí Alena Schillerová si vzala na mušku kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Vadí jí, že nesouhlasí s povinným očkováním proti covidu.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Spory ohledně zavedení povinného očkování proti koronaviru nemají konce. Schillerová v nedělní Partii na CNN Prima NEWS prohlásila, že Válek hází vidle do opatření současné vlády. Kamenem úrazu je právě povinné očkování, které chce vláda Andreje Babiše zavést od 1. března 2022. Nová vláda s tím ovšem zásadně nesouhlasí a už předem upozornila, že to zruší.

Válek si za svým postojem stojí, oznámil to Zemanovi

Po vládních restrikcích se zájem o očkování proti covidu zvýšil. Proto Schillerové postoj možného šéfa resortu zdravotnictví vadí: „Nepomáhá nám, když budoucí kandidát na ministra zdravotnictví ve chvíli, kdy odejde od prezidenta řekne, že zruší povinné očkování. To je vše, co nám hází vidle do našich opatření,“ zlobila se Schillerová v nedělním televizním pořadu. Dosluhující vláda plánuje od 1. března povinné očkování pro vybrané profese a pro občany nad 60 let.

iZdroj fotografie: Ben Skála / Creative Commons / CC BY-SA
Vlastimil Válek

Válek se v pátek setkal s prezidentem a po schůzce řekl: „Tématem číslo jedna byl covid. Seznámil jsem prezidenta s tím, že za naprosto zásadní považuji posílení kapacit PCR testování jako klíčové metody. Informoval jsem ho o našem postoji k protilátkám, že pracovní skupina připravuje změnu metodiky. Informoval jsem o tom, že povinné plošné očkování nepovažuji za správnou cestu,” dodal s tím, že jeho vláda je připravena vyhlášku o povinném očkování zrušit.

Povinné očkování zvedá vlny protestů, další se chystají na konec roku

Proti povinnému očkování v neděli v centru Prahy protestovalo asi 5000 lidí. Demonstraci na Václavském náměstí svolala iniciativa Chcípl pes. Protestující s transparenty a vlajkami se pak vydali na pochod k sídlu vlády a akci zakončili na Hradčanském náměstí. Policie proti účastníkům demonstrace nezasahovala. Kvůli podezření z poškození auta zajistila pouze jednoho člověka.

iDemonstrace proti opatřením

Protestující se nechali slyšet, že nejsou proti očkování jako takovému, ale vadí jim že by bylo pro některé skupiny povinné. Zatím poslední velkou akcí iniciativy Chcípl pes bylo koncem listopadu shromáždění na pražské Letenské pláni, na kterém se sešlo až 3000 odpůrců vlády a opatření proti pandemii covidu. Další protestní akce se chystá na poslední den letošního roku na Staroměstském náměstí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
79 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články