Desetitisíce podpisů proti povinnému očkování. Sestrám, podobně jako lékařům, vadí nátlak vlády

Několik tisíc zdravotních sester již podepsalo petici, která popisuje nesouhlas s rozdělováním společnosti, diskriminací a vytvářením stigmatu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Takzvaná deklarace sester se přidává k deklaraci doktorů ze začátku prosince, kterou podepsalo skoro 80 tisíc lidi. Deklarace sester zatím čítá více než 4 tisíce podpisů příznivců ze zdravotního prostředí. Petice proti nátlaku na povinné očkování vybraných profesí upozorňuje na nepřiměřený postih pro neočkované, kterým hrozí ztráta zaměstnání. Šéfka České asociace sester považuje jednání za nekolegiální.

Nerozdělujte očkované a neočkované

Deklarace popisuje, že zdravotníci nesouhlasí s rozdělováním společnosti na očkované a neočkované, kteří jsou podle nich diskriminování a čelí společenské stigmatizaci. Nejvíce jim ale vadí, že lidé, kteří nejsou očkovaní nebo odmítnou posilující dávku, a bude pro ně očkování povinné, mohou údajně přijít o práci, přestože se během pandemie nesmírně obětovali a pomáhali v první linii.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdravotnice v nemocnici

„I přes překážky, které jsou nám kladeny, stále odoláváme a plníme své závazky. Nyní nám tuto možnost berete. Naprosto nelidsky nás vyhodíte, ukončíte pracovní poměr výpovědí, bez mrknutí oka, aniž byste jen na chvilku připustili, že řada z nás byla covidem-19 zasažena, a s námi celé rodiny a přátelé. Přesto jsme se vrátili, a bez dalších výmluv jsme se opět postavili do první linie,“ citoval server TN text z deklarace.

„Vzhledem k tomu, že nejsem ochotná se testovat, protože jsem nepředložila, zda jsem či nejsem očkována, mi přišel vytýkací dopis, že musím nastoupit na neplacené volno. Samozřejmě se mi to nelíbí, chtěla bych pracovat,“ cituje iDNES organizátorku petice Adrianu Čipižákovovou.

Zdravotníci mají jít příkladem

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) s postojem těchto zdravotníků nesouhlasí. „Kdo jiný by se měl dobrovolně očkovat a jít příkladem, než zdravotníci, tedy i sestřičky?“ sdělil. Bez očkování je přitom podle prezidentky České asociace sester Martiny Šochmanové 18 procent personálu, tedy 10 až 15 tisíc zdravotních sester. Některé se však ještě očkovat chystají.

iMartina Mrkosová

„Ten, který není očkovaný, odchází do karantény a oslabuje pracovní tým, takže já v tom vidím v podstatě nekolegiální chování,“ reagovala na petici Šochmanová. Jak moc kolegiální je, že očkovaní nejsou testovaní? Přitom i o nich víme, že jsou přenašeči,“ opáčila však další ze signatářek petice, zdravotní sestra Martina Mrkosová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
81 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články