Desetitisíců českých seniorů se dotkne chystaná změna ve výplatě důchodů

Penzisté ze Slovenska, kteří pobírají český důchod, musí České správě sociálního zabezpečení dokládat potvrzení o žití čtvrtletně. Nově jen jednou ročně.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pro vyplácení důchodů českým penzistům žijícím v zahraničí budou od nového roku platit nová pravidla. Změna se týká českých seniorů, kteří bydlí na Slovensku. Informuje o tom Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Senioři budou o změně informováni dopisem, který úřad rozešle v únoru 2022 spolu s potřebným formulářem. Počet příjemců českého důchodu v cizině každoročně stoupá.

Formulář jen jednou za rok

„S účinností od 1. 1. 2022 dochází ke změně režimu vyplácení důchodových dávek klientů s bydlištěm ve Slovenské republice a k významnému zjednodušení postupů pro klienty,“ uvádí ČSSZ na svém webu. Senioři i nadále budou muset pro získání své výplaty řádně vyplnit a zaslat formulář Potvrzení o žití. Nově ho však úřadům budou posílat pouze jednou za rok. Informaci přinesl server TN.cz.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Důchodkyně

Zahraniční penzisté, kteří pobírají český důchod, musí ČSSZ dokládat takzvané Potvrzení o žití čtvrtletně. Sociální úřad formulář rozesílá vždy v únoru, květnu, srpnu a listopadu. Pro seniory žijící na Slovensku nově od 1. 1. 2022 bude ČSSZ ověřovat žití pouze jednou ročně a formulář lidem zašle vždy v únoru. Vyplněný ho musí do měsíce zaslat zpátky.

Důchody míří i do exotiky

„Lhůta pro vrácení vyplněného tiskopisu s úředně ověřeným podpisem je 30 kalendářních dnů. Pokud tiskopis nebude v požadované lhůtě vrácen, zašle ČSSZ urgenci. Pokud ani poté nebude tiskopis do 30 dnů vrácen, ČSSZ výplatu důchodu pozastaví,“ vysvětluje ČSSZ. K obnovení vyplácení pak ale znovu může dojít. Stačí zaslat vyplněný tiskopis. České důchody nemíří jen na Slovensko, ale do celého světa, exotické destinace nevyjímaje.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Senioři u moře

Podle dat z prosince 2017 ČSSZ evidovala 93 236 důchodců s nárokem na český důchod v 88 zemích. Nejvíce důchodů putovalo na Slovensko – 32 tisíc, do Německa přes 19 tisíc a do Polska více než 15 tisíc. V evidenci úřadu jsou pro vyplácení důchodů českým seniorům uvedeny i exotické destinace jako Seychely, Madagaskar, Peru nebo Dominikánská republika. Z evidence ČSSZ vyplývá, že počet příjemců českého důchodu v cizině každoročně stoupá.

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články