Policisté prověřují stovky příspěvků, které schvalují ruskou invazi na Ukrajinu. Devět lidí už si vyslechlo obvinění

Z téměř 500 nahlášených příspěvků v souvislosti s válkou na Ukrajině policie vyhodnotila 33 z nich jako trestný čin spadající do kategorie schvalování nenávisti.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Případy, kdy někdo schvaluje ruskou invazi na Ukrajinu rostou. K pátku policie eviduje 500 takových oznámení. Jak informuje server iRozhlas, před týdnem jich přitom bylo o stovku méně. Každý nahlášený příspěvek policie prověřuje. Podle mluvčího Policejního prezidia Ondřeje Moravčíka se zabývají vyšetřovatelé hlavně trestně právním přesahem. Do kategorie trestných činů schvalování a nenávist aktuálně spadá 33 nahlášených příspěvků.

Nejvyšší státní zástupce dopředu varoval

Někteří z autorů komentářů k ruské invazi už si vyslechli také obvinění. „V souvislosti s ukrajinskou válkou a schvalováním agrese bylo obviněno celkem devět osob,“ uvedl Moravčík. Naplnilo se tak upozornění nejvyššího státního zástupce Igora Stříže. Ten už dva dny po zahájení ruské invaze na Ukrajinu varoval, že diskutující nejen na sociálních sítích mohou porušit zákon. Za trestný čin označil schvalování ruského útoku na Ukrajinu.

„Pokud by někdo veřejně – včetně demonstrací, prostoru internetu nebo sociálních sítí – vyjadřoval souhlas s útoky Ruské federace na Ukrajinu, nebo v této souvislosti vyjadřoval podporu nebo vychvaloval čelní představitele Ruské federace, mohl by za jistých podmínek čelit i trestněprávní odpovědnosti,“ uvedl Stříž v tiskové zprávě ze dne 26. února 2022. Nejvyšší státní zástupce na veřejnost zároveň apeloval, aby se zdržela veřejných projevů, které by „překračovali stanovená ústavní a zákonná omezení“.

Prověřování jsou i někteří politici

Jak informovaly Novinky, první člověk byl v Česku v souvislosti se schvalováním ruské invaze obviněn už na začátku března. Kvůli příspěvkům na sociálních sítích mu hrozí v případě pravomocného rozsudku odnětí svobody od půl roku do tří let. Prověřováni byli v souvislosti se schvalováním ruské agrese také někteří politici.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Soud

Šlo hlavně o některé členy hnutí SPD a zástupce komunistů. Nahlášen byl například příspěvek bývalého poslance KSČM Zdeňka Ondráčka. „Obdivuji Putina za trpělivost s tou ukrajinskou fašistickou chátrou…střílet na školy, školky, nemocnice a další ryze civilní objekty mohou opravdu jen svině,“ napsal na sociální síť Facebook.

Diskuze Vstoupit do diskuze
72 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články