Pozor na dodavatele elektřiny a plynu. Zkouší podivné praktiky, jak obejít fixaci

Lidé, kteří mají fixaci ceny energií, si stejně připlatí. Energetický regulační úřad oznámil zvýšení cen regulované části koncové ceny u elektřiny o 2 procenta a u plynu o procento.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ceny energií na burzách stále překonávají nová maxima. Elektřina a plyn dramaticky zdražují. Zvýšení ceny se v příštím roce nevyhnou ani lidé, kteří mají takzvanou fixaci. To znamená garantovanou stejnou cenu pro smluvně dohodnuté období. Energetický regulační úřad totiž oznámil zvýšení cen regulované části koncové ceny. Od ledna si tak připlatí úplně všichni, tedy i lidé s fixovanou cenou. Navíc někteří dodavatelé zkoušejí nejrůznější triky, jak se dá fixovaná cena obejít.

Nekalé praktiky

Fixovanou cenu se někteří dodavatelé snaží obejít různými dodatky ke smlouvám, případně možností kontrakt zrušit, když se mu přestane vyplácet. „Měla to být cena, co jsem měl, ta samá. Pak mě to vyšlo na třikrát tolik,“ cituje Jaroslava Nováka z Pardubic server TN. „Lepší rada než si přečíst smlouvu prostě neexistuje,“ řekl k tomu mluvčí energetické společnosti ČEZ Roman Gazdík. Přestože lidé mají zafixovanou cenu, mohou jim dodavatelé předložit smlouvu, že s cenou mohou hýbat.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Podpis smlouvy

To, že dodavatelé zkouší fixaci obejít, potvrzují i odborníci.  „Mít ji tam mohou. Problém je v tom, že to právo uplatňují,“ řekl serveru právník z dTestu Jiří Zelenka. Nekalou praktiku dodavatelských firem vidí také v tom, že s klientem uzavřou smlouvu na dobu neurčitou. Ta se časem dodavatelům nevyplatí, a tak celou smlouvu o dodávce energie vypoví. Podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) jde o postup, který spotřebitele krátí na právech, v tom případě by se klienti měli na tento úřad obrátit.

Zvýšení regulované části ceny

„Množí se případy, kdy dodavatelé rovnou do smluvních podmínek přidávají výluky, které jim v budoucnu umožní údajně fixované ceny měnit. Volí například stejný postup, jaký zkoušela Bohemia Energy, když nabízejí k podpisu smlouvy na dobu neurčitou ve spojení s fixací. V praxi je pak nic nenutí, aby svůj závazek dodrželi po celou slibovanou dobu. Vyzvali jsme všechny dodavatele, aby takové kroky vůbec nezkoušeli. V opačném případě je budeme šetřit pro nekalé obchodní praktiky,“ prohlásila členka rady ERÚ Markéta Zemanová.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Osamocená důchodkyně

Ekonom Lukáš Kovanda proto doporučuje fixaci na jeden rok. „Ceny stouply až čtyřnásobně, a to se bude propisovat do cen, které platí jednotlivé domácnosti,“ cituje ho server. Ekonom se zároveň domnívá, že během ledna a února hrozí další krachy dodavatelů energií. „Statisíce až miliony domácností můžou skončit v energetické chudobě,“ dodal. Lidé, kteří mají fixaci ceny elektřiny nebo plynu, si stejně od nového roku připlatí. ERÚ oznámil zvýšení cen regulované části koncové ceny u elektřiny o dvě procenta a u plynu jedno procento.

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články