Očkování proti covidu i u domácích mazlíčků? Nejmenší kontinent světa o tom uvažuje

Australský veterinář Sam Kovac se snaží prosadit, aby byli očkováni proti coviduu i domácí mazlíčci. Na schválení úřadů čeká ruská veterinární vakcína Karnivak-Kov.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

V Austrálii uděluje povolení k očkování zvířat veterinární komora. Žádost o registraci vakcíny ale není zdarma. Komora si běžně účtuje poplatek ve výši 105 tisíc australských dolarů, což je v přepočtu více než 1,62 milionu korun. Tamní veterinář Sam Kovac tak vysokou částku zaplatit nehodlá, ale zřejmě úhrada poplatku v tomto případě ani nebude třeba.

Domácí mazlíčci se očkují už ve více státech

Jak informuje server DailyMail, vakcína proti covid-19 by mohla dostat v Austrálii výjimečné povolení. Veterinář Kovac věří, že se to povede a proti koronavirovému onemocnění by tak mohlo být v zemi naočkováno až 29 milionů domácích mazlíčků. Registrována má být vakcína Karnivak-kov z Ruska. Kromě země původu se tato očkovací látka používá už také v Japonsku nebo v Brazílii.

iZdroj fotografie: Pixabay
Kočka

Nejde ale o jedinou vakcínu, která se v souvislosti s covid-19 využívá u zvířat. Některé zoologické zahrady zkouší například experimentální přípravek od americké společnosti Zoetis. Jak upozorňuje server Novinky, stále ale není zřejmé, jestli má vakcinace proti covidu-19 u domácích zvířat nějaký smysl. Zejména psi a kočky se sice mohou koronavirem nakazit, ale dosud nebylo prokázáno, že by mohli nemoc přenášet na člověka.

Dostanou vakcínu i psi v Česku?

Předmětem sporu je také to, jestli onemocnění covid-19 zvířata ohrožuje ve větší míře než jiné běžné koronavirové nebo bakteriální infekce. To potvrzuje i mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. „Rád bych zdůraznil to, co už opakovaně zaznělo od tuzemských i mezinárodních veterinárních autorit: že zvířata, pokud jde o covid-19, nepředstavují pro člověka významné epidemiologické riziko,“ prohlásil.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Domácí mazlíček

Proti covid-19 nejsou nejen v České republice, ale ani v rámci celé Evropské unie, zatím registrovány žádné vakcíny pro veterinární použití. Jak ale připomněl Majer v tuzemsku očkovací látku proti covidu-19 pro použití u zvířat vyvíjí společnost Bioveta. Domacího mazlíčka má v Česku více než 60 procent domácností. Nejčastěji se jedná o psa, kterého má až 40 procent Čechů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články