Penze se letos důchodcům zvýší zřejmě třikrát. Důvodem je válka na Ukrajině

Důchody se zvyšují ze zákona v reakci na vývoj inflace. Její výrazné zvyšování kvůli ruské invazi na Ukrajinu by tak důchodcům mohlo přinést předvánoční dárek.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zákonná valorizace znamená, že důchodcům je navyšována penze v závislosti na tom, jak je vysoká inflace, jak informuje server CNN Prima NEWS. Cílem je zajištění neměnné životní rovně. V praxi to vypadá tak, že pokud stoupne inflace za pět měsíců od posledního zvýšení o pět procent, musí být důchody ze zákona navýšeny také. K takové situaci už letos jednou došlo, navíc je téměř jisté, že kvůli rychlému růstu cen nastane i podruhé.

Třetí valorizaci potvrdil i Jurečka

Důchody se letos zvýšily od ledna. V průměru došlo k navýšení o 805 korun měsíčně. Další valorizace proběhne od června. To mají penze v průměru vzrůst o 1017 korun měsíčně. Třetí zvýšení důchodu by pak mělo proběhnout před Vánoci. To potvrzuje také vedoucí mediálního oddělení ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta. „Podle údajů, které máme v tuto chvíli k dispozici, by skutečně k mimořádné valorizaci ještě před koncem roku 2022 dojít mohlo,“ uvedl. Zároveň ale upozornil, že rozhodující budou nejbližší měsíce.

iZdroj fotografie: MPSV
Marian Jurečka

Podobně se vyjádřil také šéf resortu Marian Jurečka (KD-ČSL), jak informuje server Novinky. I podle ministra by třetí letošní valorizace důchodů měla proběhnout na konci roku. „Mělo by k tomu dojít za stejných podmínek jako u červnové valorizace. To znamená, že by v červnu musel být cenový růst oproti lednu o pět procent vyšší,“ prohlásil Jurečka. Takový vývoj považuje za pravděpodobný ekonom Lukáš Kovanda. Podle něj bude pokořena hranice pěti procent v červnu nebo v červenci, valorizace pak tedy musí proběhnout do pěti měsíců.

Co dalšího se navýší?

„Už po pěti měsících musí být zvýšené. To v tomto případě znamená, že by to bylo v listopadu nebo v prosinci,“ vysvětlil Kovanda, kdy se penze navýší. Podle něj tak důchodce, který aktuálně pobírá například 16 tisíc korun, bude po červnové valorizaci brát 16993 korun. V případě třetí valorizace by se pak jeho penze mohla na konci roku zvýšit na 17713 korun. „Jestliže bude nárůst zásluhové části na základě inflačního vývoje mezi letošním lednem a červnem odpovídat například 5,5 %,“ upozornil.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Žena s dítětem

Penze jsou jedinou dávkou, která má zajištěnu zákonnou valorizaci. Proto se v poslední době mluví také o dalších sociálních dávkách, které na inflaci vázány nejsou. Vláda proto ve středu rozhodla, že se už od pátku zvýší životní a existenční minimum o deset procent. Rychlé rozhodnutí má ochránit lidi s nízkými příjmy. Piráti navrhují změnu také u rodičovského příspěvku. Ten by se měl zvýšit o 45 tisíc na celkových 345 tisíc korun. Cílem je pomoci především rodinám s malými děti.

Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články