SÚKL potvrdil, že dvě vakcíny mohou způsobovat trombózu. Lidé do 60 let by se jim měli vyhnout

Státní ústav pro kontrolu léčiv prověřil nežádoucí účinky vakcín. Nejhůře dopadly vektorové od firem AstraZeneca a Johnson & Johnson. Jsou spojeny se vznikem trombózy.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Všechny vakcíny, které byly registrovány Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) mají podle Státního zdravotního ústavu (SÚKL) vysokou účinnost a velmi dobrou bezpečnost. Jako všechny jiné léčivé přípravky ale i u vakcín proti covidu-19 se mohou objevit některé nežádoucí účinky. Podle zjištění SÚKLu může lidem největší problémy přinést vektorová vakcína, u které může dojít ve vzácných případech k riziku trombózy a trombocytopenie.

Rizika jsou vyšší než přínosy

Jak informuje server TN jde o závažné riziko, které u mladších lidí převyšuje přínos očkování. Při trombóze může v důsledku sníženého množství krevních destiček dojít ke krvácení. Obvykle se tento projev objevuje do 3 týdnů po aplikaci vakcíny. Trombózy se objevují na neobvyklých místech. Může jít například o mozkové žilní splavy. Trombocytopenie je pak snížené množství krevních destiček v krvi.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína

Tento velmi závažný stav vyžaduje specializovanou léčbu. V některých případech přesto může skončit až smrtí. Po očkování vektorovými vakcínami se může jako vedlejší účinek objevit také syndrom kapilárního úniku, syndrom Guillain-Barrré, což je závažné autoimunitní onemocnění, anebo může propuknout tromboembolická nemoc. Očkovaný by tak měl vyhledat lékaře v případě, pokud se u něj po aplikaci vakcíny objeví krvácení, podlitiny, dušnost, bolest na hrudi, bolest nohou, otok nohou, zmatenost, záchvaty křečí, rozmazané vidění, bolesti břicha a hlavy.

Novavax vzbuzuje velké naděje

Na základě analýzy proto SÚKL nedoporučuje očkování vektorovými vakcínami AstraZeneca a Johnson & Johnson lidem mladším 60 let. Předmětem zkoumání byly také mRNA vakcíny Comirnaty od Pfizer/BioNTech a Spikevax od Moderna. U nich byl jako velmi vzácný nežádoucí účinek zaznamenána myokarditida a perikarditida. Obvykle se podle závěrů SÚKLu objeví do 2 týdnů od podání vakcíny, nejčastěji k tomu dochází po druhé dávce u mladších mužů.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Novavax

Pokud se tak objeví u očkované osoby bolest na hrudi, bušení srdce nebo dušnost, má kontaktovat svého lékaře. Jak informuje server CNN Prima NEWS poslední schválená vakcína Evropskou lékovou agenturou, a to očkovací látka od společnosti Novavax, bude teprve předmětem analýzy. Vakcína navíc ještě čeká na zelenou od Evropské komise. Klinické testy ve Spojených státech ukazují, že Novavax potlačuje rizika hospitalizace a vážných dopadů onemocnění covid-9 až o 90,4 procenta.

Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články