Dvě dávky vakcíny už stačit nebudou. Bez třetí po devíti měsících přestane platit covid pas

Dvě dávky vakcíny už stačit nebudou. Bez posilující třetí po devíti měsících přestane platit covid pas EU.

Izrael - třetí lockdown i Zdroj fotografie: Reuters
                   

Evropská komise přijala nová závazná pravidla, která stanovují platnost certifikátu o prvotní vakcinaci proti covidu na pouhých devět měsíců. Toto nové uznávání očkování bez posilující třetí dávky však platí pouze pro účely cestování v rámci Evropské unie. Unijní exekutiva ale i přesto členské státy vyzvala, aby s novou úpravou sladily opatření i v dalších oblastech.

Čechů se novinka zatím zásadně nedotkne

Pro Českou republiku tato novinka zatím neznamená nějakou zásadní změnu, protože celounijní režim má začít platit od začátku února 2022. Česko na devítiměsíční platnost prvotního očkovacího certifikátu přechází už o měsíc dříve, a to 1. ledna, jak píše deník Blesk. Například ve Francii jsou na tom o dost hůř. Covidový certifikát tam bez podání posilující dávky vakcíny přestává platit už sedm měsíců po dokončení prvního očkování.

Podle Evropské komise nová pravidla pro cestování dolaďují rozdíly mezi systémy jednotlivých členských zemí. Berou při tom ohled také na doporučení Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí, které se týká přeočkovávání nejdéle šest měsíců po první nebo druhé dávce. K těmto šesti měsícům komise přidává dalšího čtvrt roku, aby tak předešla případným problémům. Opatření může zablokovat kvalifikovaná většina členských států nebo prostá většina europoslanců, píše server Deutsche Welle.

Některé země vyžadují negativní test i od očkovaných

Evropská komise novinku upřesnila: „Nová pravidla o době uznávání vakcinačních certifikátů platí pro účely cestování. Při zavádění jiných pravidel pro používání certifikátů na národní úrovni jsou členské státy nabádány k tomu, aby je sladily s těmito novými pravidly v zájmu dodání jistoty cestujícím a omezení problémů.“ Změna přišla v době, kdy pro cestu do všech zemí EU nestačí jen platné očkovací potvrzení.

iZdroj fotografie: Unsplash
Antigenní test

Itálie začala minulý týden od všech návštěvníků, včetně očkovaných, vyžadovat negativní test na covid. Podobná opatření už platí v Irsku, Portugalsku a nově také v Řecku. Kromě toho Evropská komise upravila také pravidla pro kódování certifikátů o očkování. Tato změna je nutná k zajištění toho, aby certifikáty o očkování, které prokazují dokončení základního očkování, bylo možné vždy odlišit od certifikátů o očkování, které byly vydány po posilující dávce vakcíny proti covidu-19.

Diskuze Vstoupit do diskuze
77 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články