Dzúrová z MeSES: Současná opatření jsou nedostatečná, chce to větší přísnost

Česko by podle Dagmar Dzúrové z MeSES mělo zareagovat na mutaci koronaviru omikron, a to stejně jako ostatní země.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Podle členky Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Dagmar Dzúrové, by mělo Česko zůstat v nouzovém režimu. Zároveň by kabinet Petra Fialy (ODS) měl přijmout přísnější opatření v reakci na mutaci omikron, u které se dají očekávat větší počty hospitalizací, díky větší přenositelnosti viru. Současná opatření jsou podle Dzúrové nastavená pro variantu delta.

Vysoká přenositelnost

Členka MeSES upozornila, že i když je epidemická vlna způsobena starší mutací delta už na ústupu, viru je mezi lidmi stále hodně. Myslí si tak, že je reálný exponenciální nárůst počtu nakažených omikronem v Česku. Přičemž se bude nadále šířit i mutace delta.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pandemie covidu

„Kvůli zvýšené přenositelnosti varianty omikron a očekávanému vysokému počtu případů v krátkodobém horizontu, kombinované dopady delta a omikron velmi pravděpodobně způsobí extrémní počty nemocných v jednom čase, a zcela zásadní zatížení celé společnosti i zdravotnického systému, včetně primární péče,“ sdělila Dzúrová.

Včasný zákrok vlády

Podle odborníků z Velké Británie, je u lidí nakažených novou mutací nižší pravděpodobnost hospitalizace než u delty. Přesto může tato varianta napáchat významné škody. „Dvakrát mírnější varianta, která se šíří dvakrát rychleji, není žádná pohoda“ uvedl s odkazem na zprávu o hospitalizacích z Imperial College na svém facebookovém účtu matematik Jan Kulveit.

Ačkoliv odborníci pořád nemají dostatek informací o nové variantě, spousta zemí přijímá preventivní opatření, určená ke snížení mezilidského kontaktu. Podle Dzúrové se tím snaží získat čas ke sběru dat pro boj s omikronem.

„Tedy podle mě bychom v tomto směru měli následovat okolní země, zůstat v nouzovém režimu a rovněž nyní přijmout přísnější opatření včas, a nikoliv se zpožděním, kdy už nastolené opatření je méně účinné a s velkými ztrátami jak na lidských životech, tak celospolečenskými,“ citovaly Hospodářské Noviny Dzúrovou.

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články